IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК определи диапазон от 8,5 - 11 лв. за акциите на ПИБ

Първа инвестиционна банка разполага с възможност за допълнително финансиране с хибриден дълг от Dresdner Bank

11:20 | 07.05.07 г.
ПФБК определи диапазон от 8,5 - 11 лв. за акциите на ПИБ
Индикативният диапазон на аукциона за акциите на Първа инвестиционна банка ще е между 8,5 лв. и 11 лв. за брой, заяви на пресконференция днес Тодор Брешков, изпълнителен директор на водещия мениджър по емисията – ПФБК.

На база стратегията на Първа инвестиционна банка относно пазарния дял и капиталовата адекватност, смятаме, че привлечените средства от IPO-то ще стигнат за три години. Ако има нужда, разполагаме с възможност за привличане на хибриден дълг от Dresdner Bank.“, заяви Евгени Луканов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка.

Той е достъпен под формата на кредитна линия, която няма крайна дата на падеж, а единствено годишна лихва. При последния транш лихвата бе 10% на година. Изискването е финансирането с хибридния дълг да не надвишава собствения капитал на банката. Към момента то възлиза на 75% от собствения капитал, а след IPO-то делът му ще намалее, което ще отвори допълнителен буфер“, каза още Луканов.

След днешната пресконференция, представителите на Първа инвестиционна банка ще заминат за скандинавските страни, където също ще бъде направена презентация на банката, а по-късно във Виена и Лондон.

За 2006 г. банката отчита 71% ръст на нелихвената печалба, което според финансовия директор Радослав Миленков, се приема добре от инвеститорите.

От днес могат да се подават поръчки за акции на Първа инвестиционна банка, като крайният срок за подаване на поръчките е 17 ч. на 18 май, цената ще бъде обявена чрез сайта на БФБ-София на 21 май (понеделник), три работни дни по-късно или на 28 май е крайния срок за плащане по набирателна сметка в Сити Банк клон София. Очакванията на банката са търговията с акциите й да започне на 22 юни.

Първичното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). От тези 6,5 млн. акции 5 млн. ще се предложат на търга, а 1,5 млн. - до 30 дни след листването на борсата.

Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „букбилдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. След увеличението банката ще има капитал, разпределен в 110 млн. акции, а free-float-ът ще достигне 15%.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още