IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалба от 3,02 млн. лв. отчете Насърчителна банка за 2006 година

Средствата няма да се разпределят като дивидент, а ще се отделят за фонд „Резервен” и допълнителни резерви на банката

10:07 | 07.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Печалба от 3,02 млн. лв. отчете Насърчителна банка за 2006 година
Печалба от 3,02 млн. лв. отчете Насърчителна банка за 2006 година на редовно Общо събрание на акционерите, съобщиха от финансовата институция.

Средствата няма да се разпределят като дивидент, а ще се отделят за фонд „Резервен” и допълнителни резерви на банката. Кредитната институция запазва и второто си място по възвръщаемост на активите в банковата система.

С 10 млн. лв. ще се увеличи капиталът на Насърчителна банка и ще достигне 39,57 млн. лв. Увеличението ще стане до месец чрез издаване на 100 000 броя поименни безналични акции с право на глас, с номинална стойност от 100 лв. на акция.

Промяната в капитала на банката е една от стъпките за реализиране на проекта Банка за развитие, заявяват от институцията. Със свое решение от 19 април 2007 г. правителството прие стратегия за създаване на Банка за развитие. Документът предвижда към Насърчителна банка да се учредят Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции. Банката ще предоставя дългосрочно инвестиционно кредитиране за малки и средни предприятия, ще подпомага усвояването на структурните фондове на ЕС и ще стимулира финансирането на експортно ориентирани фирми и проекти.

Насърчителна банка е създадена през 1999 г. с цел да насърчава развитието на малкия и среден бизнес в страната.Мажоритарен собственик на кредитната институция е Министерството на финансите. Към края на миналата година активите на банката възлизат на 112,39 млн. лв.

От Насърчителна банка съобщават още, че ще продължат да разширяват своята програма за дългосрочно инвестиционно кредитиране на малките и средни предприятия в България с нова кредитна линия от 15 млн. евро. Средствата се предоставят от ирландската Depfa Bank за срок от 10 години с гратисен период от 2 години.



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още