IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 май

07:40 | 07.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 май
Инвестбанк излиза на борсата през есента
в. Дневник
 
Инвестбанк вероятно ще излезе на Българската фондова борса през септември или октомври, каза пред "Дневник" Владимир Владимиров, председател на управителния съвет на банката. Акционерите ще гласуват за увеличение на капитала й и за публичен статут на общо събрание на 7 юни.

Тотото остава държавно, за частници другите игри
в. Новинар
 
Игрите, които организира сега Българският спортен тотализатор (БСТ), да останат държавен монопол, но да се даде възможност и на частни оператори в другите числови игри. Това е един от вариантите за съдбата на тотото, който ще обсъжда днес работна група, подготвяща промени в закона за хазарта. Остава ставката от 22%, които сега тотото заделя за спорт. Засега другите играчи на пазара няма да бъдат задължени да отчисляват пари за спорта.

Бизнес капан за Овчаров
в. Стандарт
 
Енергийни босове натискат за свалянето на министър Румен Овчаров, ревнаха червени депутати. Шефът на "ЛУКОЙЛ-България" Валентин Златев, Христо Ковачки и собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов били на нож с Овчаров, защото той закрилял техни конкуренти. Пращането на министъра в отпуск хвърли в шок БСП. "Станишев закъсня с рокадите", заяви президентът Георги Първанов на парада за Гергьовден.

Румънци искат намаление на таксите през Дунав
в. Новинар
 
Хиляди румънци чакат да намалят таксите за туристически кораби, за да дойдат в Свищов, съобщиха от порта в града. Предложението за поевтиняване на таксите ще бъде разгледано следващата седмица на заседание на Борда на директорите на Международно пристанище-Свищов. Ако бъдат намалени налозите, ще бъде възстановена пътническата връзка между Свищов и румънския град Зимнич и ще се даде възможност за по-бърз и евтин начин за преминаване на Дунав. Първоначално линията ще бъде всеки петък, събота и неделя, три пъти на ден. Цената се предвижда да бъде около 5 евро в двете посоки. В момента такста за преминаване на Дунав мост е 7 евро на кола в едната посока. 
 
Ще плащаме и грешките на топлинните счетоводители
в. Сега
 
Топлинните счетоводители се канят чувствително да вдигнат цената, която клиентите им плащат. От една страна, изготвянето на изравнителните сметки за парното и топлата вода ще струва с около 25% повече в сравнение с миналата година. От друга страна - ще бъде въведена такса за поправяне на евентуални грешки в изчисленията.
 
Срокът за обжалване на изравнителна сметка става 30 дни. Ако през това време потребителят установи грешка, корекцията ще се прави безплатно. След това обаче фирмата ще има правото да иска такса за коригиране. "Поправянето на една сметка води след себе си преизчисляване и на всички останали, които са обслужвани в съответната абонатна станция. Така че недоволният ще трябва да плати по 2 лв. за всички сметки", обясни вчера Тодор Кузманов, шеф на Асоциацията на топлинните счетоводители.
 
София затяга събирането на туристическите такси
в. Дневник
 
Съветът по туризъм към Столичната община и общинското предприятие "Туристическо обслужване" обмислят по-стриктен режим за събиране на таксите, които хотелите трябва да плащат за всеки свой гост. Информацията съобщи председателят на съвета по туризъм Витан Иванов след заседание в края на миналата седмица. Причината за затягането на режима е проблемът със събираемостта на таксите.
 
През миналата година са събрани 1.2 млн. лв. Таксата се определят на базата на реализираните нощувки, като за всяко преспиване на турист хотелиерът трябва да плаща на общината по 1 лв. През първото тримесечие на тази година приходите от туристическата такса са над 340 хил. лв., колкото бяха приходите и през същия период на миналата година, каза Иванов. В същото време за една година броят на хотелите в столицата се е увеличил и притокът на туристите също.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още