IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват търговете за Корпоративна ТБ и Първа инвестиционна банка

В четвъртък ще има и открит търг за права на Медийни системи АД

08:01 | 07.05.07 г.
Започват търговете за Корпоративна ТБ и Първа инвестиционна банка
От понеделник, 7 май, могат да се подават поръчки за акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) АД, като крайният срок за подаване на поръчки е 18 май. Първичното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). От тези 6,5 млн. акции 5 млн. ще се предложат на търга, а 1,5 млн. - до 30 дни след листването на борсата.
 
Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „букбилдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. След увеличението банката ще има капитал, разпределен в 110 млн. акции, а free-float-ът ще достигне 15%.
 
Графикът на предлагането е следният:

- 7-18 май - подаване на лимитирани и пазарни поръчки чрез водещия мениджър ПБФК, офис на ПИБ или инвестиционен посредник;
- 18 май - определяне на постигната цена по метода букбилдинг, която ще бъде еднаква за лимитираните и пазарните поръчки. Ще бъдат продадени 15 млн. акции, като на инвеститорите ще бъдат разпределени 2/3-ти нови и 1/3-та стари акции, но не е задължително условието да бъде спазено;
- 19 май - оповестяване на цената;
- на или около 28 май е крайният срок за заплащане на акциите по набирателната сметка;
- на или около 30 май - регистрация на новите акции по сметки на инвеститорите;
- на или около 22 юни - приемане на акциите за търговия на БФБ с борсов код FIB;
- до 30 дни след листването на борсата ПФБК има право да продаде до 1,5 млн. акции;
- до 180 дни след търга за акции на ПИБ старите акционери нямат право да продават акции без разрешението на ПФБК.

Проспект на ПИБ на български и английски 
 
Търгът за акции на Корпоративна ТБ започва в 9:00 в четвъртък и приключва същия ден в 16:00 ч. Резултатът от търга ще бъде обявен на 11 май до 16:00 ч. от мениджъра по емисията ОББ, а сделките ще се регистрират в Централен депозитар на 14 май. Общо се предлагат 1 млн. акции, от които 300 хил. са определени за лимитирани поръчки и 700 хил. за пазарни поръчки.
 
Методът на продажба е аукцион с диапазон на емисионната цена от 45 до 58,50 лв. за акция. Номиналната стойност на акция е 10 лв. След увеличението на капитала банката ще има издадени 6 млн. акции.

Проспектът на КТБ можете да прочетете тук. Всички новини за дружеството можете да прочетете тук. Можете да коментирате КТБ или да видите коментарите за банката във форума на Investor.bg тук
 
Също на 10-ти май (четвъртък) до 13:00 ч. могат да се подават оферти за неизползваните права в увеличението на капитала на Медийни системи АД. Търга ще бъде открит, като все още не е известен броят на правата, които ще се предложат. Това БФБ-София ще обяви в понеделник или вторник. Минималната цена за право на Медийни системи АД ще може да бъде следена в реално време чрез Investor.bg на адрес www.investor.bg/auction.php.  

Увеличението на капитала на Медийни системи АД - Стара Загора е обусловено от необходимостта да се разшири производственият капацитет на дружеството с цел увеличаване на пазарния му дял, става ясно от проспекта на производителя на дискове, представен от Българска фондова борса - София. Дружеството планира да увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 3,5 млн. лв. чрез издаване на 1 500 000 нови акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев. За целта ще бъдат издадени 2 000 000 права, което означава, че съотношението между издадените права и новите акции от увеличението е 1 към 0,75. С други думи всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, умножен по 0,75 при закръгляване към цяло число. При първа цифра след десетичната запетая до 4 включително закръгляването се извършва към по-малкото число, а при първа цифра след десетичната запетая 5 и над 5 - към по-голямото число. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъде записана и платена най-малко една нова акция, а присвоеният борсов код на издадените права е R1MEDI. В седмиците за свободна търговия бяха изтъргувани 450 хил. права при средна цена 2,05 лв. за право, минимална цена 0,7 лв. за право и максимална цена 2,25 лв. за право.
 
Вече сме в сезона на Общите събрания и започват крайни срокове за покупка на акции, даващи право на глас за участие в тях. В понеделник е последният срок за такива покупки на акции от Доверие обединен холдинг и Холдинг Кооп-Юг, в четвъртък – от  Инвестор.БГ, Монбат, ИД БенчМарк Фонд-2, ИД Надежда, а в петък - от ИД Златен Лев, Топливо АД, ИД Капман Капитал и Интрансмаш-инжинеринг АД.
 
В сряда са Общите събрания на Енергия и Хасково Табак.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Медийни Системи АД(5MS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още