IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Българска телекомуникационна компания

При евентуално решение на новия собственик за отписване на БТК, от пазарната капитализация на БФБ ще бъдат премахнати над 18 на сто или 3,25 млрд. лв.

11:55 | 05.05.07 г.
Акция на седмицата – Българска телекомуникационна компания
Книжата на Българска телекомуникационна компания (БТК) бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичната ни рубрика “Акция на седмицата”.
 
Безспорно борсова новина номер едно през седмицата беше подписаното споразумение на AIG Global Investment Group с Novator и Viva Ventures за покупката на 65-процентовия дял на Viva Ventures в капитала на БТК.
 
Преди три години Viva Ventures придоби 65% от капитала на БТК срещу 230 млн. евро като същевременно увеличи капитала на телекома с 50 млн. евро
 
Novator, която е собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, притежава “кол” опция за придобиване на 100% от акциите на Viva Ventures, която е собственост на инвестиционния фонд Advent International и която притежава мажоритарния пакет акции в капитала на БТК.
 
Съгласно споразумението AIG ще придобие 65 процентовия дял в българския телеком срещу сумата от 2,112 млрд. лв. включително с наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. на акция.
 
Допълнително се очаква AIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката като след това компанията ще обяви търг за оставащите акции от капитала на българското дружество.
 
Ако AIG реши да отпише БТК от БФБ, от общата пазарна капитализация на компаните на борсата ще бъдат премахнати 3,25 млрд. лв. (според цената на придобиване в сделката) или над 18% от сегашните 17,288 млрд. лв.
 
Общо през седмицата книжата на БТК се обезцениха със 7,08% до средна цена 11,29 лв., постигната в края на борсовата сесия в петък.
 
От началото на годината книжата на компанията добавиха 11,6% като в края на март бе постигната рекордна по позицията цена от 12,6 лв.
 
През настоящата година БТК очаква ръст на приходите от 4-5%. Консолидираните приходи на телекома за миналата година бяха в размер на 1,01 млрд. лв.
 
През 2006 година БТК отчете консолидирана печалба преди данъци от 148 млн. лв. и норма на печалба преди данъци от 15%.
 
За първото тримесечие на годината БТК отчете консолидирана печалба от 42,58 млн. лв. спрямо 44,96 млн. лв. за съответния период на миналата година.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още