IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 май

Избухна скандал и с продажбата на БТК

10:22 | 05.05.07 г.
Преглед на печата за 5 май
Избухна скандал и с продажбата на БТК
 
в. Новинар
 
Бившият собственик на БТК "Вива Венчърс" трябва да изплати на държавата 150 млн. евро заради неспазване на приватизационния договор, сключен преди три години. Това каза пред Инфо радио бившият председател на Съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов.
 
При сключването на приватизационния договор с "Вива" преди три години е направено специално клоубек споразумение. То предвижда, че ако "Вива Венчърс" продаде телекома за над 300 млн. евро до шест години след приватизацията, за всяко евро над тази сума компанията трябва да плати 10% на държавата. Преди два дни БТК беше препродадена за 1,080 млрд. евро на американската AIG Global Investment Group, следователно "Вива" трябва да изплатят около 150 млн. евро. Сделката беше подписана от американския инвестиционен фонд AIG и "Novator", собственост на ирландския милиардер Тор Бьорголфсон, който притежава правото да придобие дела на "Вива Венчърс" в БТК.
 
Търсят 4000 евро за розовото ни масло
 
в. Стандарт
 
Розовото ни масло още не е регистрирано като търговска марка в Европейския съюз. Това обяви Юлияна Огнянова от Българска национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика". Разходите по регистрацията са около 4000 евро. От асоциацията допълниха, че си поставят за цел да защитят родната марка.
Десет от най-големите козметични фирми в Швейцария, САЩ, Германия и Япония използват българското розово масло за производство на парфюми. Около 98-99% от добивите са за чужбина. На родния пазар няма голямо количество некачествени козметични продукти, посочиха от асоциацията.
 
Божков прогнозира 40% усвояване на еврофондовете
 
в. Сега
 
"Добре би било страната ни да усвои 30 -40% от парите от еврофондовете през следващите 2-3 години, но не вярвам, че ще стигнем до повече", прогнозира вчера шефът на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. Едва ли през следващите 7 дори 14 години ще успеем да усвоим 100% от средствата, добави още той.
За тази година усвояването ще е доста по-малко, защото оперативните програми, по които ще кандидатстваме за парите, ще се одобряват поне до септември, а и заради неподготвеността на администрацията и бизнеса, каза
 
Туристическият бранш реши да се обедини
 
в. Стандарт
 
Над 30 браншови организации ще обсъждат създаването на конфедерация на българския туризъм в Пловдив през следващата седмица. Това съобщи шефът на Националния борд по туризъм Георги Гергов. В четвъртък той е получил от управителния съвет на борда правомощия да преговаря за създаването, устава, начина на управление и схемите на функциониране на туристическата конфедерация. В рамките на пролетния панаир във вторник под тепетата ще се проведе първият конгрес на българските инвеститори в туризма. В него ще вземат участие президентът Георги Първанов и половината министри. Веднага след приключването на форума българските туристически босове се събират, за да уточнят параметрите на конфедерацията.
 
Топлинните счетоводители наказват недоволни граждани
 
в. Новинар
 
Топлинните счетоводители се канят да взимат по 2 лв. на всяка сметка, която се налага да коригират, ако заявлението за корекция е дошло от потребителя след 30-дневния срок, който се дава за рекламации. Досега, независимо кога потребителят иска корекция, тя ставаше безплатно. При това вече потребителят ще плаща не само за коригиране на своята сметка, а за всички останали абонати от входа. Например, ако във входа има 50 апартамента, ще трябва да плати 100 лв.
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още