IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци реализира 97 екопроекта в следващите шест години

319 млн. лева е стойността на цялата програма за привеждане на дейности в съответствие с условията на комплексното разрешително

15:21 | 03.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци реализира 97 екопроекта в следващите шест години
"Кремиковци"АД ще реализира 97 проекта за подобряване на екологията в следващите 6 години, заяви на заседание на комисията по екология към СОС председателят на надзорния съвет на комбината Александър Томов, цитиран от БТА.

Кремиковци ще търси съфинансиране на екологичните проекти и по линия на еврофондовете, но това няма да става пряко, а чрез партниращи институции, добави той.

319 млн. лева е стойността на цялата програма за привеждане на дейности в съответствие с условията на комплексното разрешително, стана ясно на днешното обсъждане. 52 млн. лв. са инвестирани в екологичната програма на комбината за периода 2000 - 2006. През 2007 - 2008 се предвижда спиране на всички потоци към сгуроотвала, както и изграждане на нова инсталация за пречистване на водите, депонирани там. Предвижда се и реконструкция на филтрите на пещите на комбината, оползотворяване на киселите катрани, система за транспортиране на праха от електрофилтрите и монтирането на системи за наблюдение на емисиите, както и модернизиране на топлопроизвеждащите системи в ТЕЦ Кремиковци.

До 2010 година ще бъдат ремонтирани и реконструирани агломерационните машини, а тази година се предвижда изграждането и пускането на нова инсталация за очистване на газовете от електродъговата пещ. Предвижда се и реконструкция на горивните системи в методичните пещи, както и нови инсталации в коксохимичното производство.

Преди представянето на екологичната програма Александър Томов изнесе актуални данни за състоянието на "Кремиковци" АД. Над 303 млн. лева са общо задълженията на комбината към този момент. От тях 24 млн. лева са задълженията към "Булгаргаз", 84,632 млн. лв. - към НЕК, 732 хил. лв. - към Държавен фонд за реконструкция и развитие (ДФРР), както и 124,477 млн. лв. - към други кредитори.

За последните две години Кремиковци е внесъл за погасяване на задълженията 776,44 млн. лева. За първи път тази година комбинатът има удостоверение, че няма задължения към държавата, подчерта Томов. Той посочи, че като най-належащо е предвидено подпомагане на селата, които в момента се замърсяват от комбината.

7 200 са работещите в момента в дружеството, а средната заплата е 900 лева. Около 54 хиляди са пряко и косвено издържащите се хора от работата на Кремиковци. В момента комбинатът дава 2,5 - 3 процента от брутния вътрешен продукт, а освен това е един от основните клиенти на пристанище Бургас, БДЖ и други, допълни Томов.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още