IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индикативната цена за ПИБ е между 7 и 12 лв. на акция

В понеделник ще има пресконференция и презентация в София, следват двуседмични презентации в чужбина

11:17 | 03.05.07 г.
Индикативната цена за ПИБ е между 7 и 12 лв. на акция

Индикативната цена за акциите на Първа инвестиционна банка е между 7 и 12 лв., каза за Investor.bg представител на пенсионен фонд, до който ценовият рейндж е бил пратен от водещия мениджър ПФБК. Търгът за 15 млн. акции на ПИБ ще бъде без минимална и максимална цена.

За понеделник е планирана пресконференция с журналисти и презентация пред инвеститори и брокери по повод IPO-то на банката. Ще последва двуседмично роуд-шоу в чужбина, като местата на презентациите ще бъдат уточнени допълнително.

Първоначалното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). От тези 6,5 млн. акции 5 млн. ще се предложат на търга, а 1,5 млн. - до 30 дни след листването на борсата. Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки.

Графикът на предлагането е следния:
- 7-18 май подаване на лимитирани и пазарни поръчки чрез водещия мениджър ПБФК, офис на ПИБ или инвестиционен посредник
- 18 май определяне на постигната цена по метода букбилдинг, която ще бъде еднаква за лимитираните и пазарните поръчки. Ще бъдат продадени 15 млн. акции, като на инвеститорите ще бъдат разпределени 2/3-ти нови и 1/3-та стари акции, но не е задължително условието да бъде спазено
- на 19 май оповестяваяне на цената
- на или около 28 май, краен срок за заплащане на акциите по набирателната сметка
- на или около 30 май, регистрация на новите акции по сметки на инвеститорите
- на или около 12 юни приемане на акциите за търговия на БФБ с борсов код FIB   

- на или около 22 юни прехвърляне на заплатените акции на БФБ-София и начало на търговията с тях
- до 30 дни след листването на борсата ПФБК има право да продаде до 1,5 млн. акции
- до 180 дни след търга за акции на ПИБ старите акционери нямат право да продават акции, без разрешението на ПФБК

Към 31 декември 2006 ПИБ е пета сред банките по размер на активите - 3,15 млрд. лв., четвърта по размер на кредитния портфейл (1,76 млрд. лв.) и шеста по обем на депозитите от нефинансови институции (1,66 млрд. лв.)

Банката има три дъщерни дружества - Дайнерс клуб България АД, където притежава 80% дял, Първа инвестиционна банка Албания (99,99% дял), която е в производство за издаване на банков лиценз за територията на Албания и First Investment Finance B.V. Холандия (100% дял), като дружество е със специална инвестиционна цел.

Към 31 декември 2006 г. банката е собственик на 8 от офисите от които извършва дейността си, а останалите са наети.Цената на притежаваните от банката имоти е 9,1 млн. лв. Към 31 декември 2006 г. банката има 1 586 служители заети на пълен работен ден.

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев, притежаващ 31,83% от капитала, Цеко Минев също с 31,83%, „Първа финансова брокерска къща” ООД с 13,89% от капитала, Legnano Enterprice Limited с 8,45%, Domenico Ventures Limited със 7% и Rafaela Consultance Limited със 7%.

Проспект на ПИБ на български и английски.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още