IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК прогнозира ръст на консолидираните приходи от 4-5% през 2007 г.

От компанията очакват спад в нормата на печалба за тази година поради повишението на разходите на мобилния оператор vivatel

16:59 | 02.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
БТК прогнозира ръст на консолидираните приходи от 4-5% през 2007 г.

Българска телекомуникационна компания прогнозира ръст на приходите от 4-5% за тази година спрямо предходната, се казва в съобщение на компанията, публикувано на сайта на Българска фондова борса – София.

Консолидираните приходи на телекома за миналата година бяха в размер на 1,01 млрд. лв. От БТК очакват в средносрочен план ръстът в приходите да се ускори поради растежа в продажбите на ADSL услуги и увеличението на мобилните клиенти.

През 2006 година БТК отчете консолидирана печалба преди данъци от 148 млн. лв. и норма на печалба преди данъци от 15%. Очаква се намаление на тази норма през 2007 г., основно поради покачване на разходите на мобилния оператор vivatel. В средносрочен план тази норма се очаква да се върне към равнището от 2006 г., се казва още в съобщението.

Капиталовите разходи на БТК за 2006 г. възлизат на 351 млн. лв., или около 35% от продажбите. От компанията прогнозират този показател да се увеличи през 2007 г. в резултат от разширяване на мобилната мрежа, приключване на проектите по системите за обслужване на клиенти, билинг-системата и продължаване цифровизацията на фиксираната мрежа, след което се очаква намаляване на инвестициите. Средносрочните годишни капиталови разходи на БТК се очаква да бъдат 10-15% от продажбите.

В съобщението се посочва, че понастоящем Вива Венчърс и Новатор преразглеждат своите стратегически опции относно 65-процентния дял на Вива Венчърс в БТК, което би могло да доведе до продажбата на този дял. Представените търговски перспективи имат за цел да предоставят актуализирана информация на акционерите на компанията.

Днес стана ясно, че застрахователният гигант AIG възнамерява да се включи в наддаването за мажоритарния дял от капитала на БТК. Досега за основни кандидати бяха посочвани Oger Telecom, консорциумът Texas Pacific Group – Warberg Pincus и Mid Europa Partners.

По време на днешната борсова сесия книжата на БТК загубиха 1,23% от стойността си до средна цена от 12 лв. при изтъргувани 241 450 лота.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още