IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Лачев: Ако Булгартабак остане държавен, трябва да има концентрация

По думите на шефа на холдинга директорът на НслС Ангел Александров му е искал пари, като не бе уточнено с каква цел

14:30 | 02.05.07 г.
Христо Лачев. Снимка: БГНЕС
Христо Лачев. Снимка: БГНЕС

За да бъде конкурентно тютюнопроизводството в България, същото трябва или бързо да се приватизира, или бързо да се концентрира, заяви Христо Лачев, изпълнителен директор на Булгартабак Холдинг по време на пресконференция днес.

Не е задължително Булгартабак Холдинг да се приватизира, но за да бъде холдингът конкурентна компания, е нужна концентрация на фабриките в една“, каза още Лачев.

На въпрос на журналисти Лачев отговори, че са му искани пари от директора на Националната следствена служба (НслС) Ангел Александров, като не бе уточнено за какво са били те. По думите на Лачев Александров му е искал и документи, свързани със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова. „Отговорил съм, че има процедура и ако по надлежния ред ми бъдат поискани тези документи, ще ги дам, но според мен няма документи, които да уличават в нещо Корнелия Нинова“, каза Христо Лачев.

През миналата седмица Нинова и Александров се озоваха в центъра на политико-икономически скандал след разкрития на две бивши следователки относно изтичане на информация по случая „Топлофикация“, както и за лобиране за икономически интереси в Булгартабак, хазартния бизнес и Държавния резерв. Според изказванията на Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова Александров им е оказвал натиск за разговори с Нинова с цел да получат материали, уличаващи по някакъв начин шефа на холдинга. Според Александров това не отговаря на истината и подобни твърдения са опит да се злоупотреби с факта, че се познава с Ахмед Доган, лидер на ДПС, което има силен политически интерес от случващото се в тютюневия сектор.

Относно настоящето и бъдещо състояние на Булгартабак Христо Лачев заяви, че ръководството на холдинга е предоставило сравнителен доклад в Министерство на икономиката за ефективността на дружеството спрямо чужди аналози. В него е посочено, че ефективността му е на по-ниско равнище в сравнение с чуждите компании в бранша.

Докато във фабриките от структурата на Булгартабак 17-те хил. тона годишни продажби се генерират с производствен персонал от 3000 души, то в сравними компании в други страни се реализират между 20 и 50 хил. тона тютюн годишно, но с персонал между 800-1000 души.

Ето защо според Лачев е необходима концентрация на фабриките в една, като по негови думи тя да стане в Благоевград-БТ, а персоналът, зает в прякото производство, да бъде намален до 1000 души.

Лачев заяви още, че ако се избере мениджърски екип, който да е политически независим и който да има свободата сам да определя цените на вътрешния и външния пазар, то тогава компанията ще може да се развива и оцелее в конкурентната среда, а инвестициите, които тя ще прави, ще са рентабилни.

През първото тримесечие на годината Булгартабак отчита 30% ръст в обема реализирана продукция спрямо първото тримесечие на 2006 г. до 3 200 тона тютюн. Високият ръст обаче се дължи на повишения акциз от 1 януари 2006 г., което е намалило значително продажбите тогава.

По думите на Лачев след понижението на цените на редица марки цигари през февруари се наблюдава лек ръст в продажбите им.

Днес акциите на Булгартабак Холдинг изгубиха 6,06% до 31 лв. при прехвърлен обем от 20 лота. Търсене има при цена 31,001 лв., а предлагане – при цена 34,99 лв.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още