IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 май

07:58 | 02.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 май
21 млрд. лева поставени под контрола на 7 депутати
в. Сега
 
Седем депутати поемат под контрол харченето на 21 млрд. лева. Комисията по бюджет и финанси определи седмина от своите членове, които ще сформират нов орган за парламентарен контрол - подкомисия по отчетност на публичния сектор.
 
Подкомисията, която бе създадена с допълнение към Правилника за работата на Народното събрание, ще изисква от министрите отчети за усвояването на бюджетните средства по различни програми и направления. Според плана за 2007 г. бюджетните разходи са близо 21 млрд. лева. Дали тези милиарди се харчат ефективно, ще следят: Петър Кънев и Йовко Йовков от БСП, Нина Чилова (НДСВ), Илкер Мустафов (ДПС), Веселин Методиев (ДСБ), Ясен Попвасилев (СДС), Мария Капон (независима).
 
Купувачи на търговски вериги обикалят пазара
в. Дневник
 
Инвеститорският интерес към търговските вериги в България се увеличава и те стават все по-търсени от големите международни компании за продажба на бързооборотни стоки и от инвестиционни фондове. През последните месеци купувачи масово обикалят пазара и се информират за възможностите, които страната дава, заявяват източници от сектора. Според тях процесът на окрупняване в бранша вече е започнал и до края на годината се очакват няколко придобивания.
 
Интерес към магазини на свои конкуренти вече имат вериги, които работят в България, но искат да увеличат броя на обектите си в по-малките градове, посочват от бранша. Досега апетит за придобивания имаха финансови инвеститори или чужди играчи, които нямаха бизнес у нас. Компании, които търсят разширяване на дейността си чрез покупка на конкурент, се насочват предимно към регионални вериги в провинцията. Пример за такъв инвеститор е "Фамилия", която е собственост на инвестиционния фонд "Екуест". От компанията още през миналата година обявиха плановете си за разрастване в провинцията, но засега не дават подробности около конкретните си проекти.
 
"Екуест" взе 67% от "Супер Боровец"
в. Дневник
 
Фондът "Екуест инвестмънтс Болканс лимитед" е станал собственик на 67 на сто от дружеството "Рила-Самоков 2004", което ще реализира мащабния проект "Супер Боровец". Това става ясно от предварителния финансов отчет на фонда, изпратен до лондонската борса. За да получи възможността да участва в проекта, фондът е вложил до момента 5 млн. евро в капитала на дружеството. Според плановете на инвеститорите в "Супер Боровец" община Самоков ще запази своя дял от 25%. Това означава, че другият акционер - "Главболгарстрой", остава с 8%.
 
Най-голямата инвестиция на фонда за миналата година е за придобиването на 75 на сто от "Линкс пропърти", собственик на веригата за бяла и черна техника "Техномаркет". Цената на сделката е 71.7 млн. евро, от които 30 млн. евро са платени със заем от Райфайзенбанк. От отчета на фонда става ясно, че през миналата година веригата е увеличила броя на магазините си от 19 на 25, а оборотът й е нараснал с 19% до 310 млн. евро. За тази година целта е отварянето на три нови магазина от веригата в България, както и развиване на пазара в Румъния и Македония.
 
Удари часът за ТЕЦ “Бобов дол”
в. Стандарт
 
Съдбата на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде решена днес. След двегодишна сага по раздържавяването на централата Агенцията за приватизация трябва най-сетне да подпише с избрания купувач - гръцката компания "Държавно предприятие за електричество" (РРС). Поредният краен срок за преговори между АП и гърците изтече на 30 април. Денят обаче официално бе обявен за почивен, затова приключването трябва да стане на 2 май, първия работен ден след това. Поредно удължаване няма да има, коментираха пред "Стандарт" хора, близки до сделката. Гърците бяха избрани за победител през пролетта на 2005 г. Тяхната оферта е 71 млн. евро за 100% от централата. На второ място бе класирана "Енел" с предложение, което е десетки пъти по-ниско - 100 хил. евро. През юни 2005 г. обаче процедурата изненадващо бе прекратена под натиска на синдикатите. Те настояваха за купувача да бъде включен ангажимент да изкупува български въглища.
 
Румънски туристи оставени без вода във Варненско
в. Сега
 
За близо денонощие останаха без вода румънски туристи, които през празничните дни почиваха в семейни хотели във вилните зони край Варна. Спукана тръба остави на сухо в понеделник районите на Траката, Свети Никола и край резиденция Евксиноград. И вчера екипите на ВиК отстраняваха аварията, като до последно проблеми имаха високите места в зоните. Въпреки трудностите хотелиерите по морето останаха доволни от масовото атакуване на курортите от румънци. По груби сметки на браншовици гостите от северната ни съседка през уикенда са били между 10 000 и 15 000.
 
Последен ден за имотен данък без лихва
в. Новинар
 
От утре върху данъците за личния имот и автомобил и такса смет ще се начислява лихва. Днес е последният ден, в който гражданите могат да платят целия размер на налозите и да получат отстъпка от 5% или да внесат само вноската за първото тримесечие, ако са решили да се издължават разсрочено. При плащане на данъците в общинските данъчни бюра и в 11-те клона на Общинска банка в София не се събира такса. При внасяне на налога в пощенски клонове се дължи такса за превод според размера му. Изпращане чрез пощенски запис или чрез Интернет е другият начин за издължаване. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още