IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК има право да продаде до 1.5 млн. акции на ПИБ

Проспектът предвижда листването на Първа инвестиционна банка на БФБ-София да бъде около 12 юни

10:58 | 29.04.07 г.
ПФБК има право да продаде до 1.5 млн. акции на ПИБ

Първа финансова брокерска къща ООД (ПФБК) е определена за водещ и за стабилизационен мениджър по публичното предлагане на акции от Първа инвестиционна банка и ще има право да свръхразпредели (продаде) до 1.5 млн. акции от Първа инвестиционна банка (ПИБ) в букбилдинга за акции на дружеството, става ясно от публикувания вчера проспект на банката.

Според проспекта букбилдингът за акции на Първа инвестиционна банка е за 15 млн. акции, от които 10 млн. нови и 5 млн. стари акции, а допълнителни 1,5 млн. акции могат да бъдат продадени от мениджъра по емисията ПБФК по цената на предлагане, с което предложеното количество ще достигне 16,5 млн. акции.  Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. Търгът за акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще бъде без минимална и максимална цена.

С определените за стабилизация на цената 1.5 млн. акции, предлаганите акции могат да достигнат 16.5 млн. В проспекта на банката е записано "При никакви обстоятелства няма да бъдат предприемани мерки за стабилизиране на пазарната цена на акциите над Цената на предлагането." Има споразумение за забрана на продажба на акции от настоящите акционери за период от 180 дни, без разрешение на водещия мениджър, извън определените 6.5 млн. акции.

Стабилизациония мениджър ПФБК трябва да уведоми за началото и края на стабилизационния период, като в края на всеки 5-работни дни уведомява за количеството закупени акции. Одитор на банката е КПМГ, а правен консултант Димитров, Чомпалов и Тодорова ООД.

Графикът на предлагането е следния:
- 7-18 май подаване на лимитирани и пазарни поръчки чрез водещия мениджър, офис на ПИБ или инвестиционен посредник
- 18 май определяне на постигната цена по метода букбилдинг, която ще бъде еднаква за лимитираните и пазарните поръчки
- на или около 21 май оповестяваяне на цената
- на или около 28 май, краен срок за заплащане на акциите по набирателната сметка
- на или около 30 май, регистрация на новите акции по сметки на инвеститорите
- на или около 12 юни приемане на акциите за търговия на БФБ с борсов код FIB
- на или около 22 юни прехвърляне на заплатените акции на БФБ-София и начало на търговията с тях
На инвеститорите ще бъдат разпределени 2/3 -ти нови и 1/3-та стари акции, но не е задължително условието да бъд спазено.

Към 31.12.2006 ПИБ е пета сред банките по размер на активите - 3.15 млрд. лв., четвърта по размер на кредитния портфейл 1.76 млрд. лв. и шеста по обем на депозитите от нефинансови институции 1.66 млрд. лв.

Банката има три дъщерни дружества, Дайнерс клуб България АД с 80% дял, Първа инвестиционна банка Албания (с 99.99% дял), която е в производство за издаване на банков лиценз за територията на Албания и First Investment Finance B.V. Холандия - с 100% дял, като дружество е със специална инвестиционна цел.

Към 31 декември 2006 г. банката е собственик на 8 от офисите от които извършва дейността си, а останалите са наети.Цената на притежаваните от банката имоти е 9.1 млн. лв.
Към 31 декември 2006 г. банката има 1 586 служители заети на пълен работен ден.

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев, притежаващ 31.83% от капитала, Цеко Минев също с 31.83%, „Първа финансова брокерска къща” ООД с 13.89% от капитала, Legnano Enterprice Limited с 8.45%, Domenico Ventures Limited със 7% и Rafaela Consultance Limited със 7%.

Проспект на ПИБ на български и английски.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- трета емисия(5F4B)

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД- втора емисия(5F4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още