IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден месец с високи стойности на бизнес климата у нас

Общият показател на бизнес климата е само с 0,3 пункта под достигнатия през предходните два месеца максимум за последните 13 години

10:23 | 27.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден месец с високи стойности на бизнес климата у нас

Април 2007 е поредният месец, в който стопанската конюнктура в страната е благоприятна, показват резултатите от анкетите на Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата е само с 0,3 пункта под достигнатия през предходните два месеца дългосрочен максимум (50,7%) за последните 13 години.

Мениджърите в промишлеността запазват оптимизма си за очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия през следващите шест месеца и секторният показател на бизнес климата е с 1 пункт над мартенското си равнище.

Производствената активност се оценява също като повишена, а и очакванията за следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище (56,1% от предприятията) или да се увеличи (37,1%). По-оптимистични са и прогнозите за износ през следващите три месеца.

Същевременно през периода от януари до април 2007 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) е намаляла от 7,2 на 6,1. За последните три месеца излишъкът от мощности в промишлеността намалява, а средното им натоварване остава непроменено и се оценява на 74%. Според мненията на стопанските ръководители за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар се е запазила.

Относно продажните цени повечето промишлените предприятия (79,9%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

В строителството високите очаквания за състоянието на строителните фирми през следващите шест месеца покачват през април съставният показател „бизнес климат в строителството” с 1,3 пункта. Очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца са също оптимистични.

За периода от януари до април са подобрени и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) – от 5,2 на 5,6, като предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца.

Същевременно обаче анкетите отчитат увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци.

По отношение на факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили икономическата среда като несигурна, докато проблемите, свързани с конкуренцията в бранша и цените на материалите, засилват негативното си влияние.

Около 75% от предприятията в отрасъла предвиждат през следващите три месеца продажните цени на строителната продукция да останат без промяна.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно също остава благоприятна, независимо че съставният показател „бизнес климат в търговията” пада през последния месец с 3 пункта. Това се дължи изцяло на по-умерените оценки на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация и на изместването на очакванията за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние през следващите шест месеца.

Подобно изместване към по-умерените мнения се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и продажбите през следващите три месеца.

Най-голяма пречка за развитието на дейността продължава да бъде конкуренцията в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на равнището им през следващите месеци.

През април 2007 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ е с 1,5 пункта под нивото от март, което се дължи изцяло на изместване на очакванията за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото” състояние през следващите шест месеца. По мнение на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази. Същевременно заетите в сектора на услугите се увеличават, като през следващите три месеца се предвижда и допълнително наемане на работна сила.

Относно продажните цени повечето от предприятията продължават да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още