IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жалба срещу начина на изплащане на дивидент ще бъде гледана от ВАС

На 15 март тази година ВАС отхвърли жалба на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по същия член от наредба 8 на КФН, тъй като Асоциацията не е публично дружество

15:24 | 26.04.07 г.
Жалба срещу начина на изплащане на дивидент ще бъде гледана от ВАС

Върховният административен съд (ВАС) е образувал административно дело по жалба на Фазан АД срещу чл. 38 от Наредба 8 за Централния депозитар на ценни книжа, приет от Комисията за финансов надзор.

Фазан АД твърди, че в чл.115б ал.6 от ЗППЦК е регламентирано, че изплащането на дивиденти се извършва със съдействието на Централния депозитар, а не императивно само чрез Централния депозитар, както е предвидено в изменението на чл.38 ал.1 от Наредба №8 от 2003 г. за Централния депозитар на ценни книжа.

Според Фазан АД е недопустимо подзаконов нормативен акт да създава режим за правните субекти в противоречие със законова норма. С изменението недопустимо е дописан нормативен акт от по-висока степен, смятат от дружеството.

На 15 март тази година ВАС отхвърли жалба на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по същия член от наредба 8 на КФН, тъй като Асоциацията не е публично дружество.

В момента Централен депозитар изплаща дивидента на акционерите с акции в подсметки на инвестиционните посредници, а за акционерите в лични сметки се подписва договор с банка, посочена или от ЦД АД или от емитента.

Проблемите според представител на жалбоподателя са няколко. На първо място Централен депозитар предоставя доста тромаво обслужване и се държи като монополист, какъвто е според наредбата. Освен това ако бъде подписан договор за изплащане на дивидента през банката на емитента, парите се превеждат на Централен депозитар и той след това ги връща отново в банката на емитента. От Фазан АД посочват още и че ако мажоритарният собственик не иска да получи дивидента си веднага и да лиши дъщерното си дружество от оборотни средства, а да го остави до края на годината в дружеството, той трябва да уведоми официално ЦД, че желае плащането към него да се забави, но Централен депозитар може и да не приеме молбата му.

Свързани компании:

Фазан АД(4F5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още