IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши продажбата на „Енергия” АД

Според Монбат сделката няма да има ефект върху дейността им, от Елхим-Искра смятат, че купувачът на Енергия ще има доминиращо влияние

14:09 | 26.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши продажбата на „Енергия” АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на самостоятелен контрол върху „Енергия” АД - Търговище, от страна на EnerSys Holdings Luxembourg S.a.r.L., Люксембург, съобщиха от комисията.

EnerSys Holdings е част от групата EnerSys, която притежава над 100 години опит в производството на батерии и е представена с поделения за продажби и услуги в световен мащаб. По информация от самата компания сумата по сделката, чрез която делът на EnerSys в капитала на Енергия надвишава 90%, е 17 млн. долара.

За приключването на придобиването се очакваше днешното разрешение на комисията. Преди него, още в началото на годината, между бъдещите и досегашните собственици беше сключен договор за съвместно управление на дружеството.

През април общо 12 физически и две юридически лица приеха отправеното търгово предложение от мажоритарните собственици при цена от 49,57 лв. за акция, като броят на приетите книжа бе 23 914, или над 68% от всички, обект на предложението. Очаква се дружеството да бъде отписано от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор.

Според анализа, направен от Комисията за защита на конкуренцията, пазарните дялове на участниците в сделката за придобиване са под установения праг за господстващо положение на пазара, така че закупуването няма да наруши конкуренцията. От комисията считат, че припокриването в дейността на дружествата е минимално, както на пазара на тяговите, така и на стационарните батерии. Потребителското търсене в тази област е непостоянно, тъй като клиентите често сменят една марка с друга.

Комисията счита, че планираната концентрация няма да промени конкурентната среда на разглежданите пазари. Като резултат от нея може да се очаква увеличаване на инвестициите в „Енергия” АД и повишаване на конкуретоспособността на компанията.

При изготвянето на становището си от КЗК са взели под внимание мнението на конкурентни компании. Според Монбат АД продуктите, които произвежда Енергия АД, не се припокриват с произвежданите от него продукти нито по номенклатура, нито по предназначение, т.е. „сделката няма да повлияе върху осъществяваната дейност и положението на Монбат АД на местния пазар, в случай че EnerSys Holdings S.a.r.L. Люксембург няма да променя продуктовата гама на Енергия АД”.

От Елхим-Искра АД, Пазарджик обаче са на мнение, че при всички случаи придобиването на самостоятелен контрол върху Енергия АД от компания със сходен предмет на дейност (EnerSys) ще доведе до концентрация на стопанска дейност. Посочва се, че и Елхим-Искра АД е производител на батерии от номенклатурата на Енергия АД, т.е. че „намесата на пазара по начин, по който е направено искането на EnerSys, определено ще доведе до влияние на производството и цените по начин, по който компанията ще доминира.”

Според Елхим-Искра АД голяма част от продукцията се изнася индиректно извън страната; ето защо, Елхим-Искра АД не разполага с анализи и прогнози, свързани с пазарни дялове.

По време на днешната борсова сесия сделки с акциите на Енергия АД не бяха сключени. За последно търговия по позицията е имало на 11 април при цена 45,01 лв. за акция. Търсенето по позицията е на ниво 45,01 лв., а предлагането – при 48,998 лв. за брой.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още