IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 20% е нараснало потреблението на безалкохолни напитки за тримесечието

Очаква се през 2007 г. потреблението да надмине 1,6 млрд. литра

12:52 | 26.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
С 20% е нараснало потреблението на безалкохолни напитки за тримесечието

Потреблението на безалкохолни напитки у нас е нараснало с близо 20% през първото тримесечие на годишна база до 264 млн. литра, показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Ръст от 19% до над 110 млн. литра се отбелязва при бутилираните води, а търсенето на газирани напитки се е повишило с 18%, или с 16 млн. литра. Такова покачване е необичайно за този период от годината, като може да се обясни със сравнително топлото за сезона време.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за първите три месеца е нараснало с 19%, като при тихите негазирани напитки увеличението е с 23%.

Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 12%. Това е с близо 2 млн. литра повече от предходната година и е благодарение на продукти, произведени в България. С изпреварващи темпове расте потреблението на продукти, предлагани в стъклени опаковки.

В групите на напитките “студен чай” и “енергийни и спортни” увеличението за тримесечието е съответно 43% и 31%. Голямото разнообразие и по-атрактивните цени на продукти, пускани на пазара от български производители, е една от основните причини за повишения интерес към тези групи напитки, посочват от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Според асоциацията потреблението на безалкохолни напитки през първото тримесечие дават основания за оптимистична прогноза за 2007 г. В края на годината консумацията на безалкохолни напитки може да надхвърли 1,6 млрд. литра. Ако това се потвърди, потреблението на глава от населението ще нарасне от 187 през 2006 г. на 210 литра.

Увеличеното потребление на безалкохолни напитки става на фона на концентрация на производството в бранша. Само за две години броят на обектите, произвеждащи напитки е намалял с една четвърт и в момента е 440. По думите на инж. Милчо Бошев, председател на УС на браншовата асоциация, липсата на достатъчен финансов и кадрови ресурс за покриване изискванията за безопасност и качество на храните убеждава все повече собственици на малки фирми да преустановят дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още