IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспекта на Първа инвестиционна банка

Очаква се в средата на май да е търгът за акциите на банката, търгът ще бъде без минимална и максимална цена

15:41 | 25.04.07 г.
КФН потвърди проспекта на Първа инвестиционна банка

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на ценни книжа на Първа инвестиционна банка (ПИБ), съобщиха от КФН.

Търгът за акции на Първа инвестиционна банка ще бъде без минимална и максимална цена, като ще бъдат посочени очаквания за цената на акциите, но те ще бъдат информативни. Всички оферти ще бъдат класирани по една и съща цена, каквато бе практиката в търга за БАКБ, Монбат и Тодоров и за разлика например от търга за Корпоративна ТБ и търговете за ДЦК на БНБ, където лимитираните поръчки се класират по цената, на която са въведени, а пазарните - по средната цена на лимитираните.

Първа инвестиционна банка ще предложи на инвеститорите 10 млн. акции с номинална стойност 1 лв., част от увеличение на капитала. Набраните средства ще се използват за повишаване на кредитния портфейл на банката, развитие на клоновата мрежа, увеличаване на броя банкоматите, ПОС терминалите и др.

Очаква се IPO-то на банката да е в средата на май, а регистрацията за търговия на борсата през юни. Свободно търгуваните акции ще достигнат близо 15%, тъй като освен 9,09% от увеличението ще се търгуват и допълнителни 5% от капитала на банката, в момента собственост на Първа финансово-брокерска къща ООД.

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев, притежаващ 31.83% от капитала, Цеко Минев също с 31.83%, „Първа финансова брокерска къща” ООД с 13.89% от капитала, Legnano Enterprice Limited с 8.45%, Domenico Ventures Limited със 7% и Rafaela Consultance Limited със 7%.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още