IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за акции на ПИБ ще бъде без минимална и максимална цена

Очаква се потвърждението на проспекта от КФН; на предстоящия търг всички оферти ще бъдат класирани по една и съща цена

12:07 | 25.04.07 г.
Търгът за акции на ПИБ ще бъде без минимална и максимална цена

Търгът за акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще бъде без минимална и максимална цена, като ще бъдат посочени очаквания за цената на акциите, но те ще бъдат информативни, научи Investor.bg от отлично информиран източник. Всички оферти ще бъдат класирани по една и съща цена, каквато бе практиката в търга за БАКБ, Монбат и Тодоров и за разлика например от търга за Корпоративна ТБ и търговете за ДЦК на БНБ, където лимитираните поръчки се класират по цената, на която са въведени, а пазарните - по средната цена на лимитираните.

Проспектът на банката е внесен за първи път в Комисията за финансов надзор (КФН) на 4 април, обявиха в съобщение до медиите от ПИБ преди три седмици. Нормативният срок за разглеждане на проспекта е две седмици, затова явно е имало връщане на проспекта за корекции и вече може да се очаква окончателно решение на КФН. Днес погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към новините от редовното заседание на надзорната институция, защото може проспектът да бъде потвърден в рамките на деня.

Други проспекти, за които се знае, че са внесени в КФН, са тези на Хидроелементи и системи АД и на Еврохолд България и може да очакваме развитие и за тях.

Първа инвестиционна банка ще предложи на инвеститорите 10 млн. акции с номинална стойност 1 лв., част от увеличение на капитала. Набраните средства ще се използват за повишаване на кредитния портфейл на банката, развитие на клоновата мрежа, увеличаване на броя банкоматите, ПОС терминалите и др.

Очаква се IPO-то на банката да е в средата на май, а регистрацията за търговия на борсата през юни. Свободно търгуваните акции ще достигнат близо 15%, тъй като освен 9,09% от увеличението ще се търгуват и допълнителни 5% от капитала на банката, в момента собственост на Първа финансово-брокерска къща ООД.

ПФБК ще предложи за търговия част от своя дял, за да се осигури по-голямо количество свободни за търговия акции на ПИБ на Българската фондова борса, съответно да се осигурят условия за по-голяма ликвидност на акциите на банката“, се казва в съобщение на банката до медиите.

От друга страна, ръководейки се от преобладаващата практика на развитите капиталови пазари и очакванията на международните инвеститори, Първа инвестиционна банка планира определянето на т.нар. lock up период от шест месеца, в който досегашните акционери на банката няма да имат право да продават допълнителни количества от своите акции, а банката до една година няма да има право да издава нови акции. Така ще се осигури стабилност на инвестицията на потенциалните миноритарни акционери в ПИБ, които ще придобият акции в първоначалното публично предлагане“, съобщават още от ПИБ.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още