IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 април

08:06 | 25.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 април
 “Миролио” купува коприната на “Свилоза”
в. Стандарт
 
Единственият комбинат за производство на коприна в Европа - свищовският "Свилоза", е на път да стане собственост на италианския концерн "Едуардо Миролио" АД, чието българско седалище е в Сливен, научи "Стандарт". Новината бе потвърдена от административния директор на дружеството Иван Динев вчера. "Едуардо Миролио" АД купува само производството на коприна и конфекция, обясни той. Предназначението на комбината в Свищов няма да се променя и той ще остане единственият в Европа завод за производство на коприна, увери Динев. Окончателният договор за покупката ще стане факт до края на месеца. В момента имаме само предварителен договор, възможно е сделката да се финализира и през първата седмица на май, каза Иван Динев.

Новите магистрали се отлагат
в. Дневник
 
Строителството на магистралите "Тракия", "Люлин", "Струма" и "Марица" се забавя и няма яснота кога ще започне. Това стана ясно от изказвания на регионалния министър Асен Гагаузов и изпълнителния директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.
 
Желанието на министър Гагаузов беше доизграждането на "Тракия" да започне най-късно през май, но вече е ясно, че това е невъзможно. В четвъртък ще бъде подписан анексът към договора за концесията на аутобана. След това договорът ще бъде изпратен отново за становище в Евростат. Няма срок, в който европейската статистика да се произнесе, но Веселин Георгиев се надява това да стане до три месеца. През това време португалските и българските фирми концесионери ще се договарят с банките за финансирането на магистралата, обясни министър Гагаузов. По думите му становището на Евростат е важно, защото, ако организацията реши, че има държавна помощ, финансирането ще бъде вписано като държавен дълг.
 
Кабинетът мисли да въведе втора здравна вноска
в. Сега
 
Следващия месец управляващата коалиция ще обсъжда дали да въведе втора задължителна здравна вноска от 2-3%, която да отива в частни фондове, обяви вчера министър Радослав Гайдарски. Това означава те да получават около 380 млн. лв. на година, с които да плащат някои дейности в болниците.
 
Моделът вероятно ще е подобен на пенсионното осигуряване, където има 2 задължителни вноски - в НОИ и в частен пенсионен фонд. Здравният министър уточни, че лично той е против въвеждането на задължителното допълнително осигуряване. Мотивът му е, че по тази схема няма да бъдат осигурени всички, а само част от хората. Според него с парите от задължителната допълнителна вноска трябва да се покриват консумативите и услугите, които в момента здравната каса не плаща.
 
София ще плаща повече на "Екуест" за чистенето
в. Дневник
 
Бюджетът на концесионерите, които чистят София, за тази година ще е 50.5 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от миналогодишния. Това прие  във вторник общинската бюджетна комисия. От месец трите почистващи фирми - "Волф", ДИТЦ и "Чистота", са с нов собственик - инвестиционният фонд "Екуест".
 
Преди време управляващият съдружник във фонда Георги Крумов заяви, че за качественото чистене на града ще са нужни два пъти повече пари. Крумов ще разясни на общинарите този четвъртък какви са плановете на "Екуест" за чистенето.
 
Парламентът гласува пак отменения ДДС за адвокатите
в. Новинар
 
Конституционният съд (КС) отмени 20%-те ДДС, с което се облагат адвокатските услуги. Причината е, че депутатите са гласували в парламента текста четири пъти вместо два пъти. КС не се е произнасял по същество дали е допустимо да се облагат адвокатските услуги, а се е произнесъл за процедурната грешка. Омбудсманът Гиньо Ганев попита КС дали този текст не противоречи на основния закон. Парламентът ще трябва да прегласува текста, защото с него отпада възможността да се облагат всички свободни професии. 

Тръгва ферибот Варна-Кавказ
в. Стандарт
 
Ферибот Варна-Кавказ ще обслужва търговските фирми от България и Русия. Споразумението за старта на транспортната връзка ще бъде подписано в края на май. За това се договориха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и руският министър на държавния апарат Сергей Наришкин. Двамата председателстваха 11-ата българо-руска комисия за сътрудничество, чиято сесия се проведе в София в понеделник и вторник. По-късно ще бъде изградена и контейнерна връзка между Варна и Кавказ, която да обслужва увеличаващия се стокообмен между двете държави, коментира Овчаров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още