IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобрихме спогодбата, даваща ни достъп до щатския авиационен пазар

Спогодбата допуска европейски авиокомпании да участват с повече от 50 на сто в собствеността на американски авиокомпании

13:17 | 19.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Одобрихме спогодбата, даваща ни достъп до щатския авиационен пазар

Българското правителство одобри спогодбата за въздушен транспорт между Европейската общност и членуващите в общността държави - от една страна, и САЩ - от друга страна. Споразумението беше единодушно подкрепено от европейските министри на транспорта, но по настояване на Великобритания то най-вероятно ще влезе в сила през март 2008 г. вместо през октомври тази година.

Правителството одобри спогодба за въздушен транспорт между Европейската общност и членуващите в общността държави - от една страна, и САЩ - от друга страна, съобщи правителствената информационна служба.

Спогодбата включва допълнителен протокол относно собствеността, инвестициите и контрола, като допуска европейски авиокомпании да участват с повече от 50 на сто в собствеността на американски авиокомпании.

Предвидено е също равноправно и експедитивно третиране на европейски инвестиции в американски авиокомпании, облекчения за инвестициите на граждани на ЕС в превозвачи на трети страни, по-голям достъп до американския пазар - франчайзинг; участие в програмата "Флай Америка" за товарни превози и превоз на пътници, с изключение на военните договори и тези за държавни поръчки, имунитет срещу забраната за създаване на тръстове; техническо и международно сътрудничество.

Според анализите спогодбата ще доведе до генериране на приход от 12 млрд. евро през следващите 5 години, либерализация на 60 на сто от световния въздушен трафик, както и до създаването на нови работни места, с което ще се способства постигането на целите, залегнали в Лисабонската стратегия.

Спогодбата ще създаде възможност за достъп и на България до американския авиационен пазар, и бъдещо откриване на редовни въздушни линии до САЩ, без необходимост от сключването на допълнителна двустранна спогодба за въздушни съобщения, уточниха от правителствената информационна служба.

Правителството одобри и проект на решение на Съвета и на представителите на държавите от ЕС, заседаващи в Съвета, за временно прилагане на спогодбата до приключване на всички процедури по влизането й в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още