IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона увеличава капитала си с близо 4 млн. лв. със собствени средства

Ще бъде променен видът на акциите на дружеството от налични в обикновени безналични поименни акции с право на глас

15:25 | 18.04.07 г.
Енемона увеличава капитала си с близо 4 млн. лв. със собствени средства
Общото събрание на акционерите на Енемона АД-Козлодуй е взело решение за увеличаване на капитала на дружеството от 6 млн. лв., разпределен в 6 млн. акции от 4 класа, на 9 933 600 лв., чрез капитализиране на 3 933 600 лв. от обложената печалба на дружеството за 2006 г., чрез издаване на 3 933 600 нови акции от същите класове с номинална стойност 1 лев., а 437 154,03 лв. ще бъдат заделени за фонд "Резервен". Това съобщи БФБ-София.

Новите акции се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението, като решението е прието от акционерите от всеки клас акции. Ще бъде променен видът на акциите на дружеството от налични в обикновени безналични поименни акции с право на глас.

Акционерите на дружеството са взели решение и за овластяване на Съвета на директорите да увеличава капитала на дружеството до номинален размер от 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции за срок от 5 години от приемане на решението.

ОСА е взело решение за овластяване на СД да определи точния размер на емисията, с която се увеличава капиталът по реда на ЗППЦК, емисионната стойност на акциите от увеличението (като абсолютна стойност или като минимален праг, под който не може да се пада при записване на акции от увеличението), както и метода за провеждане на първичното публично предлагане.

В съответствие с чл. 196, ал. 3, Търговският закон овластява изрично Съвета на директорите да изключи правата на акционерите по чл. 194, ал. 1 от закона да запишат акции от новата емисия, с която се увеличава капиталът, при условията на първично публично предлагане, съразмерно на дела им в капитала до увеличението му.

Също така събранието на акционерите е решило да отпаднат предимствата по издадените от дружеството 826 148 привилегировани акции от клас I (поименни привилегировани акции на учредителите с право на глас), които дават право на гарантиран допълнителен дивидент от 15% от основния дивидент. Акциите от този клас се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Ще отпаднат и предимствата по издадените от дружеството 35 630 привилегировани акции от клас III (привилегировани акции на приносител без право на глас), които дават право на допълнителен дивидент от 5% от основния дивидент. Акциите от клас III се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Отпадат и предимствата по издадените от дружеството 38 223 привилегировани акции от клас IV (привилегировани акции на приносител без право на глас), които дават право на допълнителен дивидент от 5% от основния дивидент. Акциите от този клас се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Общото събрание на акционерите е избрало за членове на Съвета на директорите Маргарита Иванова Динева, Валентин Михайлов Стоянов и Георги Замфиров Горанов. Увеличава се численоста на Съвета на директорите от 6 на 9 члена.
 
В интервю за Investor.bg Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона, заяви, че през 2011 г. дружеството очаква приходи от 120 млн. евро.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още