IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 април

07:36 | 16.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 април
Военните очакват 368 млн. лв., за да отстъпят честоти
в. Дневник
 
Планът за прехода от аналогова към цифрова телевизия, който трябваше да бъде одобрен от кабинета на 23 март, в момента се намира в министерството на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, научи "Дневник". Той има пълномощията като ресорен на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) министър, която е автор на документа, да го внесе в Министерския съвет за обсъждане.
 
Планът за въвеждане на наземна цифрова телевизия разписва графика за изграждане на дигиталните мрежи и изключване на аналоговите предаватели. Според него стартът на цифровизацията трябва да бъде още в средата на 2007 г., а финалът му - през 2012 г. За тази цел ще бъде следван т.нар. островен сценарий, т.е. в началото в гъсто населените зони ще бъдат изградени цифрови предаватели, работещи на една честота. Постепенно ще се монтират още предаватели, докато страната бъде покрита изцяло. Според експерти този подход изисква по-дълъг период на едновременно цифрово и аналогово излъчване. Планът предвижда това време да не е повече от една година. До края на декември 2012 г. всички аналогови станции трябва да бъдат спрени. Това може да се направи само тогава, когато 95% от населението на даден "остров" (регион) може да приема програмите на националните оператори.
 
Покритието с цифров телевизионен сигнал зависи много от освобождаването навреме на честотен ресурс, използван от Министерството на отбраната (МО). Не е тайна, че военните държат съществен процент от нужните честоти. Според плана за цифровизация, за да освободи МО използваните честоти, т.е. да смени устройствата си и да ги настрои на други канали, е необходим финансов ресурс в размер на 368 млн. лева.
 
Черноморието отесня за малките хотели
в. Дневник
 
На прага на новия сезон малките хотели по морето масово се продават или преобразуват в апартаментни комплекси, а някои от тях дори са запорирани, тъй като собствениците им не могат да погасяват кредитите за строителството им. Основните причини за решението за продажба са лошата инфраструктура, зле избраното място и надценените възможности за печалба, твърдят брокери на недвижими имоти и хотелиери.
 
Върху повече от 20 хотела в района на Варна са наложени възбрани заради неплатени дългове на собствениците им, съобщи миналата седмица координаторът на Камарата на частните съдебни изпълнители за Североизточна България Слави Сербезов. От Съюза на хотелиерите във Варна уточниха, че става въпрос за малки семейни хотели по Северното Черноморие, чиито собственици са направили лошо планирани инвестиции. "Налагането на възбрана върху хотелите не означава, че те трябва да бъдат затворени. Собствениците им обаче губят правото да залагат имотите или да се разпореждат с тях", обясни частният съдебен изпълнител Станимира Данова.

София продаде евтино терен на Христо Ковачки
в. Сега
 
Скандален договор са подписали в края на миналата година кметът Бойко Борисов и бизнесменът Христо Ковачки. Срещу скромните 297 лв. на квадратен метър бизнесменът се сдобива с близо 8 дка общинска земя в столичния квартал "Красно село", които няколко месеца по-късно са обявени за продажба на многократно по-висока цена.
 
Сделката е задвижена през пролетта на миналата година. Тогава фирмата на Ковачки "Ню Партнерс" ООД купува от друга частна фирма - "Ленд Къмпани", супермаркет. За едноетажната сграда с площ от 900 кв. м и правото на строеж са платени 550 051 лв. Прилежащият терен от 7607 кв. м обаче е частна общинска собственост. Затова през март 2006 г. Ковачки подава в район "Красно село" искане за закупуване на земята. В него той се позовава на текст от закона за собствеността, според който лица, придобили право на строеж върху общинска земя до 13 юли 1991 г., имат право да закупят целия терен. Районният експертен съвет по строителството и кметицата на района Стефанка Маркова не са склонни да подкрепят искането. Според тях за квартала, в който се намира имотът, трябва да се направи обща градоустройствена разработка, защото има и други собственици, а теренът е отреден за озеленяване. Общината обаче не се е съобразила с това становище и е удовлетворила искането на Ковачки.
 
Данъците със 120 лв. по-малко
в. Стандарт
 
Със 120 лева ще падне данъчното тегло на хората със средна заплата догодина, ако парламентът одобри идеите на БСП. На пленум в събота червените предложиха значително намаляване на налозите и за бедните, и за богатите българи. Левицата предлага намаляване на данъка за ниските и средните заплати. С най-високата ставка от 24% се облагат доходите над 800 лева, вместо над 600, както е сега. Ако хазната има възможност, още от средата на 2007 г. осигуровките ще паднат с 3%. Програмата на червените предвижда и поетапно вдигане на здравната вноска от 6% до 8%. При средна заплата от 400 лв. след плащане на осигуровки и данъци за работника остават 318 лв. Ако всички идеи на БСП се осъществят, при същата заплата догодина за работника ще остават 328 лв., или с 10 лв. повече.
 
Пълна мъгла със строителните книжа в интернет
в. Сега
 
Все още е доста трудно човек да се информира за процедурата за издаване на строително разрешение през интернет, показва проучване на Института за пазарна икономика в 22 общини на страната.
 
От подбраните общини всички разполагат с поддържани и актуални интернет страници. Всички те имат отделна секция за административни услуги, но в 18 от тях има предоставена информация за издаването на строителни разрешителни. Най-често тя е сведена до необходимите документи, времето за издаване на разрешително и таксата за услугата. Най-дълга е процедурата в Пазарджик и Созопол - месец. Повечето от останалите общини твърдят, че се справят за седмица. Таксата е посочена от 16 общини и варира от 5 до 50 лв., ако е фиксирана. Най-ниска е в Трявна. Най-високи тарифи събират в Стара Загора и Созопол.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още