IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Стара планина Холд

През седмицата акциите на холдинга отбелязаха ръст от 6,89 на сто до 41,1 лв. като в сряда по позицията беше отчетен нов исторически максимум от 43,75 лв. за акция

10:42 | 14.04.07 г.
Акция на седмицата – Стара планина Холд
Книжата на Стара планина Холд бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.
 
През седмицата акциите на холдинга отбелязаха ръст от 6,89 на сто до 41,1 лв. като в сряда по позицията беше отчетен нов исторически максимум от 43,75 лв. за акция.
 
“Стара планина Холд АД е един чудесeн пример как бивш приватизационен фонд, поставил си ясна стратегия за развитие и заложил на професионализма в управлението на дъщерните и асоциираните си дружества, се превърна в модерна и просперираща холдингова компания”, коментира за Investor.bg Паско Пасев от ИП Арго Инвест.
 
Портфейлът на Стара планина Холд се състои от публични компании като Хидравлични елементи и системи, М+С Хидравлик, Българска роза АД, Елхим Искра, Фазан и други.
 
“Въпреки противорeчивите финансови показатели в консолидирания отчет за 2006 година, холдингът отбеляза поредната добра година в своята история. Професионалното управление на дружествата в портфейла му и амбициозната инвестиоционна програма за следващите няколко години не останаха незабелязани за инвеститорите, поради което и акциите на холдинга реализираха доходност от 100% от началото на годината.
 
По финансовите коефициенти ROE – 8.96%, ROA – 4.54% на консолидирана база, холдингът се представя по-добре от сектора като цяло, а малко по-вискоите P/E – 26 и P/B – 2.20 от средните за сектора свидетелстват за положителните очаквания на инвеститорите. Умереният темп на нарастване на дивидентите и грижата за дребните акционери превръща Стара Планина Холд в еталон за добро корпоративно управление”, каза още Пасев.
 
Нетната консолидирана печалба на Стара планина Холд за миналата година отбеляза спад от 50% до 2,775 млн. лв., което се дължи главно на промяна на счетоводната политика, а неконсолидираната и одитирана възлезе на 351 хил. лв. при положителен финансов резултат от 482 хил. лв. за 2005 г.
 
Пазарът към момента оценява компанията на 71,93 млн. лв., което я нарежда на 43-то място сред публичните дружества по пазарна капитализация.
 
От началото на годината средно-дневно акциите на холдинга носят доходност от 1%.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още