IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 април

Плащанията по САПАРД остават блокирани

09:18 | 14.04.07 г.
Преглед на печата за 14 април
Плащанията по САПАРД остават блокирани
 
в. Сега
 
Управителният съвет на фонд "Земеделие", председателстван от аграрния министър Нихат Кабил, отложи избирането на изпълняващ длъжността шеф на институцията, стана ясно от съобщение на аграрното ведомство. Това означава, че плащанията на субсидии по САПАРД, блокирани от месец насам заради отстраняването на шефа на фонда Асен Друмев, няма да бъдат възстановени за неопределен период от време.
 
 Друмев бе отстранен от длъжност от съда преди около месец заради неизгодни договори за наеми, ощетили държавата с над 1 млн. лв. Ден преди решението на съда Друмев си взе 60 дни платен отпуск, като остави да го заместват последователно двама от членовете на управителния съвет, без обаче да ги упълномощи да подписват плащанията по САПАРД.
 
Авансови плащания за фермерите от ЕС
 
в. Новинар
 
Земеделските производители ще могат да взимат авансово средства от ЕС за изпълнение на проекти, одобрени от Държавен фонд "Земеделие"(ДФЗ). Това решение бе взето на заседание на управителния съвет на фонда вчера, след като Министерството на финансите и представители на Европейската комисия одобриха възможността за по-ранно получаване на парите. Планът за авансово плащане ще влезе в действие, след като Европейската комисия одобри Програмата за развитие на селските райони. Сумите, които ще се дават предварително, ще бъдат до 20% от стойността на проекта.
 
Проектът "Набуко" пак зацикли
 
в. Новинар
 
Подготовката за строителството на тръбопровода "Набуко", по който ще се пренася природен газ от Азия до Европа, среща големи трудности. Това пише в руския вестник "Икономические известия". Причината е, че засега Европейският съюз не е подкрепил решително проекта и ако това не стане, руската компания "Газпром" може да го спре и да остане монополист в Европа. Експертите вече обсъждат и варианти какво ще стане, ако в проекта се включи и Украйна. При единия от тях газопроводът няма да достига до България и Румъния, пише изданието и допълва, че София и Букурещ няма да го приемат. В строителството на "Набуко"се включва консорциум от компании от Турция - "Ботгаз", България - "Булгаргаз", Румъния - "Трансгаз", Унгария и Австрия.
 
Вдигаме трети завод за консерви
 
в. Стандарт
 
"Булгарконсерв" започва строителството на трети завод в Русия. Той ще е в Енгелск, Саратовска област, пише "Ведомости". Инвестицията е за около 100 млн. рубли, заяви зам. генералният директор на компанията Лъчезар Георгиев. Предприятието ще разполага с три линии: за производство на буркани с грах и фасул, за кисели краставички и домати и за доматено пюре. "Булгарконсерв" произвежда в Русия по 50 млн. консерви годишно, а с пускането на новата мощност производството ще нарасне с 30%. Фирмата е основана от компаниите "Витамина" и "ЕМВ Холдинг".
 
Потребители: ЕС ще оскъпи родните стоки
 
в. Сега
 
Почти половината български потребители - 46%, очакват, че родните стоки ще поскъпнат заради еврочленството, въпреки че вече трети месец такава тенденция не се забелязва. Това показват данни от проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", представено по време на откриването на панаира "Произведено в България" в НДК вчера
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още