IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ: През лятото ще има нормално медицинско обслужване в курортите

Бившата Курортна поликлиника в комплекс "Златни пясъци" ще заработи отново през май, в момента се уточнява проблемна собственост

14:38 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
МЗ: През лятото ще има нормално медицинско обслужване в курортите
Наредбата за здравното обслужване на туристите в българските курорти вече е готова и се обсъжда в отделните министерства, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев по време на националното съвещание във Варна. Според него проблеми със здравното обслужване на чуждите граждани няма да има.

Въпреки прогнозата му обаче до момента във варненската здравна каса няма сключени договори за работа в курортните комплекси. Засега е известно, че хотелиерите няма да са длъжни да осигуряват медицинска помощ, но лекарите трябва да имат договор със НЗОК. Наредбата предвижда нови правила за работата им, след като отпадна задължителната здравна застраховка за гражданите на страни от Европейския съюз. Те ще доказват осигуровките си с европейска здравна карта, а лекарите, които ги обслужват, ще получават парите си от здравната каса на съответната страна. Проблем засега са ниските цени у нас.

В момента се работи за усредняване на цените, а България подготвя общо предложение за ЕС. Още за този сезон ще има и Закон за проституцията, съобщи Матей Матеев.

Бившата Курортна поликлиника в комплекс "Златни пясъци" ще заработи отново през май, в момента се уточнява проблемна собственост, а през юни ще получим и първите 10 от обещаните 20 линейки за комплексите, добави той.

Нов акцент в представянето на българския туризъм ще бъде балнеологията. Възможностите за медицински туризъм у нас ще бъдат представени за пръв път в Деня на Европа – 9 май, във Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още