IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 4 хил. лв. глоба за трима души по делото за аварията в Кремиковци*

По същото дело съдът оправда спасителя Ивайло Стойков, началника на газоспасителите Христо Александров, както и началника на група "Пожарогасене" Иван Нешков

11:25 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 4 хил. лв. глоба за трима души по делото за аварията в Кремиковци*
Софийски градски съд призна за виновен началника на производство "Водоенергийно" в "Кремиковци" Николай Савов, във връзка с аварията в комбината през 2004 година. Съдът постанови глоба от 2000 лева, защото е нарушил правилата за безопасност в комбината и не е извел хората от опасната зона в деня на инцидента.

На 3 години лишаване от свобода "условно" с пет години изпитателен срок и да заплатят по хиляда лева глоба, във връзка с аварията, бяха осъдени газовикът Димитър Блажев и началникът на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов. Според съда Димитър Блажев не е поддържал нормалното ниво на вода в системата, а и налягането не е било според изискванията, а Валентин Кубадинов не е предвидил достатъчно работници в газоочистката и е нарушил правилника за работа и безопасност.

По същото дело съдът оправда спасителя Ивайло Стойков, началника на газоспасителите Христо Александров, както и началника на група "Пожарогасене" Иван Нешков.

Освен разноските по делото, които са почти 3 000 лева, осъдените ще трябва да заплатят солидарно на семейството на Темелко Първанов 80 хил. лв. по граждански иск. Днешните присъди могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Софийския апелативен съд.

При изтичане на доменна газ на 10 януари 2004 г. в комбината "Кремиковци" загинаха трима работници, а 22-ма бяха ранени. Починаха водопроводчиците Тошко Петров и Здравко Мишев, както и пожарникарят Темелко Първанов.

Прокуратурата ще протестира присъдите, съобщи прокурорът по делото Божидар Джамбазов. Според него тези присъди са ниски. В пледоарията си Джамбазов поиска ефективни присъди, днес заяви, че ще поиска това от по-горната съдебна инстанция.


Към момента акциите на Кремиковци отбелязват спад от 0,14 на сто до средна цена 14,12 лв. при изтъргувани 528 лота.

*Информацията е актуализирана към 11,40 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още