IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлаганите акции от Каолин се увеличават от 5 млн. на 6 млн. броя

Дружеството ще заделя 20% от печалбата си за дивидент, емисията ще е успешна при продажба на минимум 3 млн. акции

12:10 | 11.04.07 г.
Предлаганите акции от Каолин се увеличават от 5 млн. на 6 млн. броя

Каолин АД предлага до 5 000 000 нови акции като увеличение на капитала, а до 1 000 000 от съществуващите акции ще се предложат за продажба от мажоритарния акционер „Алфа Финанс Холдинг” АД след старта на търговията с акции на дружеството на БФБ-София, съобщиха за Investor.bg от дружеството. Първичното публично предлагане ще се смята за изпълнено, ако се пласират поне 3 000 000 нови акции.

Минималната цена за всички предлагани акции е 12,50 лева на акция, като емисионната стойност на акциите ще бъде определена чрез механизма „бук билдинг”, менажиран от „Булбанк”.

Първичното публично предлагане ще започне на 18 април. Заявки за записване на акции се подават от всички инвеститори от тази дата до 17 часа на 20 април 2007 г. директно или чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник до „Булбанк” АД на адрес: София 1000, пл. „Света Неделя” 7 или до съответните филиали на банката, посочени в проспекта и публикувани на интернет адреса на финансовата институция. Обявяването на резултата ще стане на 21 април. Заплащането на закупените акции трябва да се извърши в периода от 23 април 2007 г. до 25 април 2007 г. Очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на Каолин е на или около 28 май 2007 г.

След увеличението на капитала в Каолин АД ще влязат всички приходи от продадените нови акции по цената им на емитиране, което ще осигури ресурс за нови придобивания и инвестиции в региона на Балканите и Източна Европа, уточни за Investor.bg Александър Александров, лице за контакт по емисията.

Собственият капитал на дружеството се очаква да нарасне до над 85-90 млн. лева в сравнение с 38,3 млн. лева в края на 2006 година.

Дружеството понастоящем има уставен капитал, разпределен в 20 419 380 акции. След планираното увеличение на капитала, поне 20% ще се търгуват на борсата (free float) от инвеститори. Това ще осигури добра ликвидност за инвестиции на български и външни институционални инвеститори.

При успешна реализация на първичното публично предлагане на акции, Каолин АД смята да провежда последователна дивидентна политика, като изплаща поне 20% от нетната си печалба като дивидент.

Каолин АД е българско дружество, регионален лидер на пазарите на базови материали за стъкло, керамика, строителство и др. в Югоизточна Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Основните продукти включват кварцови пясъци с високо качество, каолини, варовик и други индустриални минерали, както и серия продукти с добавена стойност на базата на гореизброените. Дългосрочната стратегия на дружеството включва развитие на продуктови линии с висок потенциал за растеж в сферата на строителните материали, екологията и други бързо развиващи се сектори. Част от плановете са свързани със сериозни инвестиции в сферата на енергийната ефективност, развитието на безотпадни технологии и промишлената автоматизация при основните производства на каолини и кварцови пясъци.

Каолин АД разглежда възможността за инвестиции „на зелено” и придобивания в България и практически всички страни от Централна и Източна Европа.

Днес, 11 април 2007 г., Каолин обяви пред Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса следните консолидирани резултати за 2006 г.: продажбите нарастват от 70,3 млн. лв. за 2005 г. на 90,1 млн. лв. за 2006 г. (ръст от 28%); нетната печалба за същия период се увеличава от 7,25 млн. лв. на 9,43 млн. лв.(ръст от 30%), като резултатът преди лихви, данъци и амортизации бележи ръст от около 13 млн. лв. до 19,9 млн. лв. (покачване от над 40%). За последните седем години средният ръст на продажбите е около 25%, като за последните три години средното нарастване на нетната печалба е над 100%.

Основен акционер в Каолин АД от средата на 2000 г. е Алфа Финанс Холдинг АД.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още