IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се 1500 души за обслужване на туризма в Добрички регион

Най-новото изискване към кадрите в туризма за лято 2007 е владеенето на румънски език

08:57 | 11.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят се 1500 души за обслужване на туризма в Добрички регион

Поне 1500 души е недостигът на кадри за предстоящия туристически сезон в черноморските курорти на Добричка област. Този факт огласи Димитър Димитров - председател на браншовото сдружение на ресторантьорите в Добрич.

От данните, които той изнесе, стана ясно, че има дефицит на квалифицирани сервитьори, готвачи, озеленители, администратори, спасители, дори на пикола.

Причината за това е по-високото заплащане, което българите търсят и намират зад граница. Другата причина е целогодишната, несезонна заетост, която им се предлага.

Обслужващите в туризма ползват говоримо поне по един чужд език. Това им отваря врати и за работа в чужбина, които – поне до тази година, бяха по-приемливи във финансово измерение.

Най-новото изискване към кадрите в туризма за лято 2007 е владеенето на румънски език.

Собствениците на хотели по Черноморието вероятно ще “внесат” сезонни работници от Молдова и Румъния, ако не намерят български кандидати. Чужденците обаче може да се изправят не само пред проблема с работните визи, но и с българския език, опасяват се браншовиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още