IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 18 до 20 април ще се подават поръчки за Каолин АД

Ще се предложат 5 млн. акции при минимална цена 12,5 лв./бр.

17:46 | 10.04.07 г.
От 18 до 20 април ще се подават поръчки за Каолин АД

 

До 17 ч. на 20 април ще се подават поръчки за Каолин АД в първичното публично предлагане на 5 млн. акции при минимална емисионна цена 12,5 лв. за акция, каза за Investor.bg Александър Александров, лице за контакт по емисията. Търгът ще бъде проведен по метода букбилдинг и поръчките ще се приемат в централата на водещия мениджър Булбанк, както и в някои от клоновете на банката. Няма да има възможност за подобрение на офертите, уточни Александров (както при търга за акции на Тодоров АД, бел. ред.). Резултатът от аукциона ще бъде обявен на 21 април.

 

Ако IPO-то бъде успешно, Каолин ще набере 62,5 млн. лв., а капиталът ще нарасне до 25,42 млн. лв. спрямо 20,42 млн. лв. в момента.

Основните насоки за развитието на дружеството в близките години са увеличение капацитета на основните производствени мощности за производство на каолин, кварцови пясъци, продукти за строителството, варовици и обогатяване на гамата продукти с добавена стойност на базата на индустриалните минерали, свързано основно със секторите на строителството, химическата промишленост и др.

Дружеството има двустепенна система на управление, като председател на Надзорния съвет е Константин Ненов, а председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор е Александър Прокопиев.

Основни акционери на дружеството са Алфа Финанс Холдинг АД, притежаващо 86,1% от капитала, и „Mouve Clover” Ltd, Великобритания с 12,5% от капитала.

В средата на декември миналата година акционерите на Каолин решиха да увеличат капитала със собствени средства от 3,4 млн. лв. на 20,42 млн. лв. чрез издаване на 17,02 млн. нови поименни акции, всяка с номинал от 1 лев. Отделно акционерите на дружеството взеха решение за увеличаване на капитала в размер на до 30 млн. лв., при отпадане на правата на настоящите акционери да придобиват дял, съответстващ на участието им преди увеличението. Това означава, че ако IPO-то на Каолин бъде успешно, free-float-ът на компанията ще възлиза на близо 20 на сто.

От публикувания годишен отчет на дружеството стана ясно, че през 2007 година Каолин очаква ръст в приходите от продажби в рамките на 20-30%. За миналата година приходите от добив и преработка на минерални суровини бяха в размер на 85,22 млн. лв.

През 2006 г. дружеството е направило инвестиции на обща стойност 20 млн. лв. за експанзия в района на Югоизточна Европа, разрастване в страната чрез придобиване на Огнеупорни глини АД-Плевен, развитие на проекти на зелено в Румъния и Украйна, автоматизация на основни процеси във фабриките в Сеново и Каолиново, както и за преработка на пясъци в Девня.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още