IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери с глоби по 1000 лв. за отменени поръчки за правата на Синергон

Според Правилника на БФБ - София поръчките на открит аукцон са неотменяеми

16:54 | 10.04.07 г.
Брокери с глоби по 1000 лв. за отменени поръчки за правата на Синергон

Два брокера са глобени с по 1000 лв. от Съвета на директорите на БФБ-София за нарушение на правилника на борсата, а именно отмяна на поръчка, въведена на открит аукцион. Конкретно става дума за две поръчки за права от увеличението на капитала на Синергон Холдинг.

Единият брокер е Иван Овчаров от ИП Елана Трейдинг АД, а другият - Веселин Моров от ИП Наба Инвест АД.

На 21 март се предложиха 4,1 млн. права на Синергон Холдинг в открит аукцион. Клиент на COBOS въведе чрез ИП Елана Трейдинг АД  “златна оферта”   за 250 права при цена 10,014 лв., при която акцията на Синергон холдинг щеше да му струва 40,38 лв., което е 4 пъти над текущата пазарна цена. Срещу общо 250-те права инвеститорът можеше да запише 75 акции, като щеше да загуби 2 275 лв. спрямо текущата пазарна цена на тези 75 акции и в деня на търга, и днес.

Офертата обаче бе отменена от брокера. Още на 21 март от Дирекция "Търговия" на БФБ-София казаха за Investor.bg, че не са дали разрешение за отмяната и брокерът би трябвало да бъде глобен с 1 000 лв. Ето че днес това става факт, а с глоба е и брокерът на Наба Инвест, който потвърди пред Investor.bg, че е отменил сделка на търга за права на Синергон.

Клиентите на системата COBOS нямат възможност да изтриват поръчки, въведени при открит търг. Тези поръчки подлежат на одобрение от брокера, като вероятно в бързината той е одобрил сделка на цена 10,014 лв., въпреки че вероятно клиентът е искал да въведе 1,014 лв. за право. Впоследствие брокерът изтрива поръчката.
На въпрос на Investor.bg кой ще поеме глобата - брокерът, посредникът или може би дори клиентът, от ИП Елана Трейдинг АД отговориха, че е фирмена тайна.

На проведеното днес заседание на Съвета на директорите на БФБ-София АД са назначени и 6 нови брокера, както следва:

- от името на ИП КД Секюритис ЕАД нов брокер е Даниела Атанасова Желева;
- от името на ИП Сомони Файненшъл Брокеридж ООД е Милена Георгиева Атанасова;
- от името на ИП АБВ Инвестиции ЕООД е Иво Иванов Петров;
- от името на ИП Фина - С АД е Иван Драгнев Стойков;
- от името на ТБ Българска пощенска банка АД е Диана Тодорова Динева;
- от името на ТБ МКБ Юнионбанк АД е Явор Маринов Спасов.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още