IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 април

Неочаквана визита в София на председателя на "Газпром" Алексей Милер разкри опасенията на Москва за евентуални пречки пред реализацията на петролопровода Бургас - Александруполис

08:20 | 07.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 април
Шефът на "Газпром" удостои София с неочаквана визита
в. Дневник
 
Неочаквана визита в София на председателя на "Газпром" Алексей Милер разкри опасенията на Москва за евентуални пречки пред реализацията на петролопровода Бургас - Александруполис. На среща с министър-председателя Сергей Станишев и министъра на енергетиката Румен Овчаров Милер се е интересувал дали биха могли да възникнат процедурни проблеми пред проекта, за който преди месец руският президент Владимир Путин и българският и гръцкият премиер подписаха споразумение, съобщи пред "Дневник" източник, пожелал анонимност.

Официалното начало на проекта, за който Русия, България и Гърция преговаряха 14 години, беше съпътствано с публични опасения за възможни екологични щети при разтоварването на танкерите с петрол в Бургаския залив, за да се транспортират по тръбата до Гърция. Към момента няма изготвена оценка за въздействието на околната среда на петролопровода, тъй като все още не е учредена Международната проектна компания, която ще бъде инвеститор. В компанията Русия държи контролния дял от 51%, а България и Гърция си поделят по 24.5 на сто.

Парното без шефове, София на студен душ
в. Стандарт
 
"Топлофикация София" е на път отново да остане без шефове. Така три пъти само за една година най-голямото топлофикационно дружество в България попада в капана на управленски вакуум. Скандално избраният шеф на
парното Наско Михов си тръгва още по-скандално само след два месеца и половина работа. Очаква се Столичният общински съвет да вземе решение за това още в първия работен ден след Великден. Всички общински съветници без НДСВ и Гергьовден-БЗНС-ДП подкрепят изгонването на Михов. Те дори ще направят поправка в устава на дружеството, така че бордът на директорите да бъде с "до петима членове", което дава шанс работата в парното да продължи до новото назначение.
 
Михов е спрял инвестиционната програма и ремонтния план на предишното ръководство, а няма свои. Така вече се изпускат сроковете за обществените поръчки и доставки на материали и части за ремонтите. От това "Топлофикация" е на път да остане без ремонти през лятото, което ще е фатално за системите за производство и инсталациите за пренос на топлото, твърдят експертите. Заради скандалите в дружеството и недостига на пари сериозен ремонт не е правен и през миналото лято. В същото време служителите започват стачка на 12 април заради ниските заплати, които не са вдигани от 9 години.

 
С SMS по левче плащаме паркинга в София от май
в. Новинар
 
В края на април ще бъде въведена нова система на плащане за паркиране в "синя зона" чрез SMS, съобщи Велизар Стоилов. Стойността на съобщението ще е 1 лев. Толкова ще струва и престоят за един час. 5 минути преди да изтече времето, шофьорите ще бъдат подсещани за това отново с SMS.

На 12 април ще се разглежда предложението за разширяване на "синята зона", съобщи Стоилов. Идеята на общината е разширението да обхване карето бул. "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев" и "Сливница". Първоначалното предложение на зам.-кмета е било цяла София да стане "синя зона" наведнъж, но след това са преценили, че ще е прекалено стряскащо за столичани. Стоилов коментира, че много хора искат да има подземни паркинги, но те не си дават сметка, че тогава ще плащат по 2-3 лева на час, докато сега плащат по 1 лев на час в зоните.
 

Оксфорд дава нови стипендии за младежи от Източна Европа
в. Сега
 
Нова стипендиантска програма, насочена към Източна Европа, ще предлага от есента един от най-престижните университети в света - британският Оксфорд. Схемата следва модела на прочутите стипендии Rhodes, привлекли във вуза едни от най-добрите умове на САЩ. Годишната стипендия ще възлиза на 25 000 паунда и ще покрива както таксите, така и разходите за живот. За нея могат да се състезават само кандидати в магистърски и докторски програми.

Едно от условията е след дипломирането си спонсорираните младежи да се завърнат да работят в страната си и да играят важна роля в обществения й живот. Те ще трябва да се ангажират и с участие в благотворителни проекти в родината си или във Великобритания. Тези условия са поставени от спонсора на програмата - лорд Уайденфелд от едноименния институт. Първите стипендии ще бъдат раздадени още тази есен, като общият фонд от 650 000 паунда ще бъде разпределен между вече приети в университета младежи от региона.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още