IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК ще предложи допълнителни 5% от капитала на Първа инвестиционна банка

Към момента Първа финансова брокерска къща притежава приблизително 14% от акциите на Първа инвестиционна банка

12:08 | 05.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
ПФБК ще предложи допълнителни 5% от капитала на Първа инвестиционна банка
Първа финансова брокерска къща ще предложи допълнителни 5% от капитала на Първа инвестиционна банка за търговия на Българска фондова борса – София, съобщиха от банката. Проспектът за първоначално публично предлагане на акции на ПИБ е внесен за одобрение в Комисията за финансов надзор.

Освен новите акции от увеличението на капитала с 10 млн. лв., Първа финансова брокерска къща, която към момента притежава приблизително 14% от акциите на ПИБ, ще предложи на борсата и съществуващи акции от своя дял в размер до 5% от капитала на банката.

ПФБК ще предложи за търговия част от своя дял, за да се осигури по-голямо количество свободни за търговия акции на ПИБ на Българската фондова борса, съответно да се осигурят условия за по-голяма ликвидност на акциите на банката“, се казва в съобщението.

От друга страна, ръководейки се от преобладаващата практика на развитите капиталови пазари и очакванията на международните инвеститори, Първа инвестиционна банка планира определянето на т.нар. lock up период от шест месеца, в който досегашните ационери на банката няма да имат право да продават допълнителни количества от своите акции, а банката до една година няма да има право да издава нови акции. Така ще се осигури стабилност на инвестицията на потенциалните миноритарни акционери в ПИБ, които ще придобият акции в първоначалното публично предлагане“, съобщават още от ПИБ.

Набраните средства ще се използват за повишаване на кредитния портфейл на банката, развитие на клоновата мрежа, увеличаване на броя банкоматите, ПОС терминалите и др.

През март Управителният съвет на Първа инвестиционна банка взе решение за увеличение на капитала на дружеството от 100 млн. лв. на 110 млн. лв., чрез издаване и първично публично предлагане на 10 млн. нови акции.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още