IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин предлага 5 млн. акции с минимална емисионна стойност 12,50 лв.

Ако IPO-то бъде успешно, Каолин ще набере 62,5 млн. лв.

15:19 | 04.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Каолин предлага 5 млн. акции с минимална емисионна стойност 12,50 лв.
Комисията за финансов надзор одобри проспекта на Каолин АД за първично публично предлагане (IPO) на 5 000 000 броя обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 12,50 лв., съобщиха от надзорната институция.

Така, ако IPO-то бъде успешно, Каолин ще набере 62 500 000 лв., а капиталът ще нарасне до 25,42 млн. лв.
 
"Акциите на Каолин АД ще се предложат на търг чрез метода букбилдинг с водещ мениджър Булбанк. Минималната емисионна цена на търга ще е 12,50 лв. Средствата ще бъдат използвани за инвестициите на дружеството в Украйна и други страни", каза за Investor.bg Александър Александров, лице за контакт по  увеличението на капитала на Каолин АД.

По думите на Александров търгът ще бъде проведен максимум до един месец.

Основните насоки за развитието на дружеството в близките години са увеличение капацитета на основните производствени мощности за производство на каолин, кварцови пясъци, продукти за строителството, варовици и обогатяване на гамата продукти с добавена стойност на базата на индустриалните минерали, свързано основно със секторите на строителството, химическата промишленост и др.

Дружеството има двустепенна система на управление, като председател на Надзорния съвет е Константин Ненов, а председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор е Александър Прокопиев.

Основни акционери на дружеството са Алфа Финанс Холдинг АД, притежаващо 86,1% от капитала, и „Mouve Clover” Ltd, Великобритания с 12,5% от капитала.
 
В средата на декември миналата година акционерите на Каолин решиха да увеличат капитала със собствени средства от 3,4 млн. лв. на 20,42 млн. лв. чрез издаване на 17,02 млн. нови поименни акции, всяка с номинал от 1 лев. Отделно акционерите на дружеството взеха решение за увеличаване на капитала в размер на до 30 млн. лв., при отпадане на правата на настоящите акционери да придобиват дял, съответстващ на участието им преди увеличението. Това означава, че ако IPO-то на Каолин бъде успешно, free-float-ът на компанията ще възлиза на близо 20 на сто.
 
От публикувания годишен отчет на дружеството стана ясно, че през 2007 година Каолин очаква ръст в приходите от продажби в рамките на 20-30%. За миналата година приходите от добив и преработка на минерални суровини бяха в размер на 85,22 млн. лв.

През 2006 г. дружеството е направило инвестиции на обща стойност 20 млн. лв. за експанзия в района на Югоизточна Европа, експанзия в страната чрез придобиване на Огнеупорни глини АД-Плевен, развитие на проекти на зелено в Румъния и Украйна, автоматизация на основни процеси във фабриките в Сеново и Каолиново, както и за преработка на пясъци в Девня. 

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още