IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин очаква между 20 и 30% ръст на приходите от продажби за 2007 г.

Неконсолидираните приходи от продажби на дружеството за миналата година отбелязаха ръст от 26% до 85,22 млн. лв.

17:21 | 03.04.07 г.
Каолин очаква между 20 и 30% ръст на приходите от продажби за 2007 г.
За финансовата 2007 г. Каолин АД очаква да запази нивото на ръст на приходите от продажби от предходните периоди в размер на 20-30%, е записано в отчетите на дружеството за 2006 г., предадени на БФБ-София.

Неконсолидираните приходи от продажби на дружеството за добив и преработка на минерални суровини за 2006 г. отбелязаха ръст от 26% до 85,22 млн. лв., а консолидираните нараснаха с 28% на сто до 90,2 млн. лв.

През 2006 г. Каолин изнася 58% от реализираната продукция в стойност и 33% от продажбите в натурално изражение. Това съотношение през 2005 г. е съответно 67 и 44%, а през 2004 г. износът е представлявал 59% от продажбите в стойност и 39% от продажбите в натурално изражение.

Основните външни пазари на Каолин са Египет, Италия, Румъния и Турция.

Десетте най-големи клиенти на компанията за 2006 година осъществяват 58% от продажбите в тона. Десетте продукта с най-голям дял количества в продажбите за 2006 г. представляват 65% от цялото реализирано количество. По-голямата част от водещите продукти в тази категория принадлежат към групата на кварцовите пясъци. Каолин произвежда над 150 различни продукта.

През 2006 г. дружеството е направило инвестиции на обща стойност 20 млн. лв. за експанзия в района на Югоизточна Европа, експанзия в страната чрез придобиване на Огнеупорни глини АД-Плевен, развитие на проекти на зелено в Румъния и Украйна, автоматизация на основни процеси във фабриките в Сеново и Каолиново, както и за преработка на пясъци в Девня.

Други значими ангажименти, за които дружеството е извършило капиталови разходи, са свързани с развитието на суровинната база – строителство на рудниците “Есенниците – 8 участък” до фабриката в гр. Вятово и “Саръгьол - 21 гнездо” в гр. Каолиново – за осигуряване на необходимата каолинова суровина.

Ресурсното обезпечаване на тези инвестиции е със собствени средства, оборотно финансиране от обслужващи банки, а отделно в отчета за управлението на дружеството е записано, че през 2007 г. за изпълнение на по-горните намерения ще се ползват и средствата, набрани от предстоящото първично публично предлагане (IPO) на акции на дружеството.

През настоящата година с цел по-ефективно управление на бизнеса в рамките на групата, както и с оглед на съкращаване на разходите по администриране, Каолин е придобило всички производствени активи, с които се осигурява завършеност на продуктовата гама на Керамични материали, което е 100% собственост на Каолин.

Останалото имущество, притежавано от Керамични материали, е прехвърлено на Алфа Финанс Холдинг АД под формата на продажба на дяловете на дружеството. По този начин ще се позволи да се закрие вътрешната задлъжнялост между Каолин и Керамични материали.

През миналата година е осъществено вливане на Устрем 2001 ЕАД в Каолин, което предстои да бъде вписано в търговския регистър.

На 28 март Каолин е придобило цех за преработка на кварцов пясък, изграден върху терен на Индустриална зона Варна Запад ЕООД.

Каолин АД участва и в конкурс за доставки на 1 млн. тона варовик за ТЕЦ Марица-изток 2 за следващите 5 години. Приблизителната стойност на евентуалния договор възлиза на около 20 млн. лева.

Основен акционер в Каолин е Алфа Финанс Холдинг с дял от 85,98%, следван от Mouve Clover Ltd с дял от 12,5%, а около 900 физически лица притежават 1,52 на сто от капитала на дружеството.

В средата на декември миналата година ОСА на Каолин реши да увеличи капитала със собствени средства от 3,403 млн. лв. на 20,419 млн. лв. чрез издаване на 17,016 млн. нови поименни акции с право на 1 глас всяка и с номинал от по 1 лев.

Отделно акционерите на дружеството взеха решение за увеличаване на капитала в размер на до 30 млн. лв., при отпадане на правата на настоящите акционери да придобиват дял, съответстващ на участието им преди увеличението.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още