IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертите за Тодоров АД ще бъдат удовлетворени с еднакъв коефициент*

От винарната ще бъдат предложени до 1,1 млн. акции при минимална цена от 1,60 лв. на 17 април по метода букбилдинг

09:23 | 03.04.07 г.
Офертите за Тодоров АД ще бъдат удовлетворени с еднакъв коефициент*

Търгът за продажба на акции от Тодоров АД ще се осъществи по метода букбилдинг с еднакъв коефициент на удовлетворение за всички инвеститори, каза за Investor.bg Биляна Вълкова от ИП БенчМарк Финанс АД. Участниците ще имат възможност за корекция в цената на подадените оферти, се казва в процедурата по публичното предлагане, обявена от ИП БенчМарк.  

Класирането на офертите ще бъде подобно на метода на смесения закрит аукцион, провеждан на БФБ-София, с тази основна разлика, че всички класирани оферти ще се изпълняват по една и съща цена и това е цената на отсичане, т.е. пазарните поръчки ще се класират по цената на отсичане, а не по средната цена, както е при смесения закрит аукцион на БФБ-София.

Лимитираните поръчки също ще се изпълняват по цената на отсичане, например ако цената на отсичане е X лв., а вие сте заявили X лв. + 20 ст., ще платите при цена Х. В примера умишлено не използваме цифри в лв., за да не се сметнат за повлияване върху цената на търга.

Лимитираните поръчки, класирани под цената на отсичане, няма да бъдат изпълнени. ИП БенчМарк ще изпълнява сумарни поръчки на останалите посредници, като във всяка от тях ще са включени лимитираните и пазарните поръчки на клиентите на съответния посредник. Ограничението за всяка от сумарните поръчки на посредниците ще е максималното търсено количество да е за 800 хил. акции, в това число всички лимитирани и пазарни поръчки, подадени от посредника.

Според проспекта на Тодоров АД, първоначално за записване ще се предложат 800 000 акции. Едва ако има поне двойно презаписване, т.е. има поръчки минимум за 1,6 млн. акции, ще бъдат предложени допълнителните 300 000 акции и общото предложено количество ще достигне 1,1 млн. акции. Минималната цена на търга ще е 1,60 лв. за акция.

Поръчки могат да се подават през всички инвестиционни посредници. Търгът ще се осъществи на 17 април, като посредниците ще изпратят поръчките на посредника по листването ИП БенчМарк Финанс АД. Процедурата вече е изпратена на инвестиционнните посредници, като в нея е записано, че оферти ще се подават до 10:30 ч.

В БенчМарк ще проверяват дали търсенето е за под или над 1,6 млн. акции. Ако е за над 1,6 млн. акции, цената на отсичане ще бъде изчислена при предлагане за 1,1 млн. акции, а ако търсенето е за под 1,6 млн. акции, цената на отсичане ще се определи при предлагане за 800 000 акции.

До 14:00 ч. от Бенчмарк ще уведомят посредниците, през които са подадени поръчки, за цената на отсичане и коефициента на удовлетворяване на поръчките, както и дали търсенето е за над 1,6 млн. акции. До 17:00 ч. кандидатите за акциите на Тодоров АД ще имат време да повишат цената по лимитираните си поръчки. Офертите няма да могат да се оттеглят и няма да може да се променя заявеното количество. Корекции в пазарните поръчки също няма да се допускат.

Най-късно до 13:00 ч. на следващия ден (18 април) от БенчМарк ще обявят оконачателната цена на отсичане, а до 14:00 ч. сделките ще бъдат регистрирани на борсата. Ако клиент на даден посредник се откаже от офертата си след 17:00 ч., всички оферти, подадени през този посредник, отпадат и с него няма да бъде сключена сделка.

Тодоров АД планира
2,8 млн. лв. приходи и 270 хил. лв. печалба за 2007 г., каза Чавдар Ценов, член на Съвета на директорите на Тодоров АД в интервю за Investor.bg, в което отговори на над 30 въпроса, зададени във форума на Investor.bg, където и в момента тече дискусия за предлагането на акции от винарната.

Изба Тодоров АД отчита 43% ръст на приходите за миналата година, показват данните от финансовия отчет на дружеството.

*Материалът е актуализиран към 11:55 ч.

Свързани компании:

Тодоров АД(TDRF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още