IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорираха акции на Петрол заради нов дълг към Лукойл

Запорираните акции, които са 1 125 000, ще бъдат продадени на борсата, ако дългът не бъде платен до седем дни

15:06 | 01.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Запорираха акции на Петрол заради нов дълг към Лукойл
Нов дълг на Петрол АД към Лукойл, различен от този в размер на 89,5 млн. лв., заради когото двете компании влизат в съда на 11 май, стана причина за запориране на акции на петролното дружество с решение на съдия-изпълнител от 30 март.

Запорираните акции са 1 125 000 броя (или 1,03% от общо 109 249 612 акции на дружеството) и са собственост на „Петрол Холдинг”, мажоритарен собственик на „Петрол” АД, като се търгуват на Българската фондова борса под индекс PET. Номиналната стойност на една акция е 1 лев.
 
От съобщение на Лукойл България става ясно, че мярката е наложена заради неизплатен дълг на дружеството „Петрол Холдинг” АД към Групата компании ЛУКОЙЛ в България, в размер на 1 125 000 лева.

Ако „Петрол Холдинг” не погаси дълга си в 7-дневен срок, запорираните акции ще бъдат продадени на фондовата борса, а средствата от продажбата им ще отидат за погасяване на задължението на холдинга към Групата компании ЛУКОЙЛ, представлявани от „Лукойл-България”.

Заради дълга от близо 90 млн. лв. по договор между компаниите от 2001 г. в средата на март бе наложен запор върху 99 обекта от веригата на Петрол, а позицията на самото дружество бе, че тази стъпка е неоснователна и ще бъде обжалвана. Обявено бе и че бензиностанциите на компанията работят нормално, а споровете с Лукойл няма да се отразят върху бизнес операциите или приходите на Петрол.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още