IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трябват ни над 400 пречиствателни станции, за да доближим евростандартите

12:42 | 30.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Трябват ни над 400 пречиствателни станции, за да доближим евростандартите

Инвестиция в 430 пречиствателни станции за отпадни води и в 150 пречиствателни станции за питейни води, рехабилитация на 60 хил. км водопроводи и изграждане на 50 хил. км канализация биха превърнали сектора ВиК в отговарящ на европейските норми. Това каза инж. Пламен Никифоров, директор на дирекция ВиК в Министерство на регионалното развитие и благоустройството на среща късно снощи с членовете на Българска асоциация на ютилити контракторите (БЮКА), съобщиха от асоциацията.

Предвидените за усвояване в сектора Води средства по оперативна програма „Околна среда“ са около 1,3 млрд. евро, а тези, които пряко ще се отпуснат за регионално развитие в същия сектор, са 800 млн. евро. Тоест за извършване на тези инвестиции държавата ще разполага с малко над 2 млрд. евро.

Вариантите за дофинансиране на нуждите на сектора са от публично-частни партньорства. „За това е необходим ясен регламент, а той става чрез актуализация на законодателството и по пътя на лицензирането“, смята инж. Никофоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още