IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Варшавската борса ще представи визията си за сътрудничество с БФБ

Изпълнителният директор на борсата има желание за сътрудничество и без приватизация, ще говори за развитието на пазарите в Централна и Източна Европа

17:36 | 29.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Варшавската борса ще представи визията си за сътрудничество с БФБ

В понеделник, 2 април, представители на Варшавската фондова борса ще представят официално вижданията си за възможностите за развитие на пазарите в Централна и Източна Европа и по-конкретно вариантите за сътрудничество с Българска фондова борса – София. Презентацията ще се състои от 11 часа в хотел Хилтън с медийното партньорство на Investor.bg.

По време на посещението си у нас през февруари президентът и изпълнителен директор на Варшавската борса Людвик Соболевски заяви, че проявяват интерес към приватизацията на българската борса, но че са готови на сътрудничество дори и да няма продажба. Освен Соболевски на презентацията в понеделник ще присъства и Лидия Адамска, член на Борда на директорите на борсата в Полша.

Количествените показатели нареждат Варшавската фондова борса сред средноголемите европейски борси, както и на водеща позиция сред 12-те новоприети през последните три години страни членки на Европейския съюз.

В структурата на акционерите на много търгувани дружества големи пакети от акции са притежание на акционери извън Полша. Чуждестранните инвеститори генерират една трета от оборота на акциите. Инвеститори от цял свят имат пряк достъп до системата за обработка на сделките посредством 36-те члена на борсата, сред които и 11 чуждестранни юридически лица (т.нар. дистанционни членове), които имат регистрирани седалища в 9 европейски страни.

Инвеститорите имат на разположение голямо многообразие от инструменти на спотовия и форуърден пазари: за последния – фючърсните сделки по индекса WIG 20 са сред най-ликвидните индексови сделки в цяла Европа.

Регистрираните на Варшавската борса дружества през 2006 г. са били 274, от които 12 от чужбина. Пазарната стойност на дружествата от страната към края на миналата година е 112,4 млрд. евро, а на тези от чужбина – 50,9 млрд. евро. 

Показатели на Варшавската фондова борса за 2006 г.

 

Брой дружества от страната

274

 

Брой дружества от чужбина

12

 

Пазарна стойност на дружествата от страната (в края на годината)

112.4

млрд. евро

Пазарна стойност на дружествата от чужбина (в края на годината)

50.9

млрд. евро

Оборот (спотов пазар)

91.0

млрд. евро

Оборот (форуърден пазар)

97.0

млрд. евро

Оборот на сесия (всички инструменти)

749.3

млн. евро

Брой сделки на сесия (всички инструменти)

54.9

хиляди

Коефициент P/E (в края на годината)

15.6

 

Коефициент P/BV (в края на годината)

2.53

 

Брой на IPO на ВФБ през 2004-2007 г.

*2007 – прогноза

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още