IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертават се финалните участници в наддаването за БТК

Има вероятност бъдещият собственик да отпише телекома от публичния регистър

13:14 | 28.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очертават се финалните участници в наддаването за БТК
Участниците във финалното наддаване за мажоритарния пакет на Българска телекомуникационна компания са стратегическите инвеститори Turk Telekom и Turkcell, както и инвестиционните фондове Providence Equity Partners, Texas Pacific Group, Warburg Pincus и Mid-Europa Partners, според публикация на Financial Times.

В началото на годината стана ясно, че Novator Telecom Bulgaria, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, обмисля продажбата на опцията за придобиване на 65% от капитала на българския телеком. Опцията бе издадена на Novator от Viva Ventures (собственост на инвестиционния фонд Advent International), която е мажоритарен собственик на БТК. Съветник на Novator по продажбата е инвестиционната банка Lehman Brothers.

Имената на руската АФК Система и Bain Capital също се споменаваха сред евентуалните кандидати, но впоследствие се отказаха от участие, съобщават от FT.

На 23 март е бил официалният краен срок за подаване на оферти към продавача, но е възможно процедурата да продължи и по-дълго, се казва още в публикацията. От изданието съобщават, че обсъжданите параметри оценяват телекома на нива между 1,7 млрд. и 1,9 млрд. евро, или близо 1,3 млрд. евро за предложения пакет от 65%.  

Съветник на Turk Telekom по сделката вероятно е ABN Amro, а турският мобилен оператор Turkcell ползва услугите на Citigroup. Mid-Europa Partners, които са консултирани от Credit Suisse, обмислят възможност за обща оферта с обединението между Texas Pacific Group и Warburg Pincus, смятат запознати с процедурата, цитирани от FT. Съветници на Providence Equity Partners вероятно са Credit Suisse и UBS, се казва още в публикацията.

Евентуални проблеми за бъдещите купувачи могат да се окажат необходимите инвестиции от около 50 млн. евро в цифровизацията на мрежата от радио-телевизонни предаватели на БТК, сравнително дългите срокове за освобождаване на компанията от част от недвижимия й портфейл (оценен на около 250 млн. евро), както и възможността от възпрепятстване на сделки с активите на дружеството от страна на миноритарните акционери и държавата, която притежава „златна“ акция в капитала на дружеството.

Един от ключовите въпроси за бъдещия купувач вероятно ще бъде възможността за прехвърляне на дълга по продажбата към самата компания, смятат още от FT. В случай на евентуално сливане може да се стигне и до отписване на БТК от регистъра на публичните дружества. За целта бъдещият собственик ще трябва да отправи търгово предложение към останалите акционери.

В публикацията се посочва, че вероятно Novator ще упражни опцията за покупка на 65-процентния дял непосредствено преди да го продаде. Една от възможностите за евентуалния купувач е да разчита на придобиване на допълнителен дял от 25%, който се държи от няколко по-големи акционери, смятат от изданието. След това той би могъл да отправи търгово предложение за останалите 10 на сто и, ако придобие половината от тях, ще може да отпише компанията от борсата.

В коментар за Investor.bg по-рано този месец Радослав Рачев от ИП Булброкърс заяви, че вероятно сделката за БТК ще се осъществи, но това вече е калкулирано в цената на акциите на телекома. Според него практиката в България досега показва, че след изкупуването има голяма вероятност инвеститорът да изтегли компанията от публичност. Красимир Атанасов от ИП Елана Трейдинг коментира, че обсъжданата капитализация от 1,9 млрд. евро (12,83 лв. на акция) е твърде висока за БТК.

Днес книжата на БТК поскъпнаха с 0,16% в редовната търговска сесия на БФБ - София до средна цена от 12,37 лв. при изтъргувани 266 845 лота. 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още