IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното обслужване в курортите скара хотелиерите с държавата

Наредба предвижда хотелиерите да финансират медицинското обслужване в курортите, защото лекарите не били мотивирани да работят по цени на Здравната каса

14:53 | 27.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Здравното обслужване в курортите скара хотелиерите с държавата

„В нито една европейска страна не съществува практика хотелиерите да финансират медицинското обслужване в курортните комплекси“. Това коментира председателят на Съюза на хотелиерите в курорта „Златни пясъци“ Гриша Фиданов по повод изготвянето на наредба за медицинското обслужване в курортните комплекси.

В четвъртък той ще се срещне с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски за обсъждане наредбата за здравното обслужване на чуждите туристи това лято.

Фиданов смята, че основните моменти в новата наредба, която ще задължава собствениците на хотели в курортите с население до 30 000 души да финансират активно медицинското обслужване, първо е трябвало да се обсъди с представителите на туристическия бранш и тогава да влиза в сила. Според него да се прави подобна наредба непосредствено преди старта на новия сезон е закъсняла и необмислена стъпка.

„Хотелиерите плащат данъци и е задължение на държавата да осигури на своите данъкоплатци не само медицинско обслужване, но и опазването на реда, пожарната безопасност, инфраструктурата и т.н.“, заяви Илиян Иванов, председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб.

Проблемът е, че след като страната ни стана член на ЕС здравноосигурените чужди туристи от другите европейски държави трябва да бъдат преглеждани и лекувани по цени на здравната каса. Това изискване вече доведе до оттегляне на желаещите джипита и тесни специалисти от курортите, защото лекарите не смятат за атрактивно и мотивиращо да работят срещу заплащане по цени на Здравната каса. За да задържи медицинските лица в курортите, шефът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански през миналата седмица предложи хотелиерите да се включат активно във финансирането на медицинското обслужване в курортите.

Идеята на д-р Балкански бе одобрена от здравния министър Радослав Гайдарски, който заяви, че до средата на май здравното ведомство ще издаде Наредба за медицинското обслужване в курортите, която ще задължава собствениците на хотели и хотелски вериги да участват активно във финансирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още