IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за 70 хил. евро търси стратегии за управлението на водите край Варна

Проектът ще приключи през месец септември, когато ще се анализират проблемите с водите на Варна и Бург

17:34 | 26.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Проект за 70 хил. евро търси стратегии за управлението на водите край Варна
Българо-холандският проект “Лого Ийст”, свързан с разработването на нови стратегии за решаване на проблемите на управлението на водите, беше представен днес във Варна. Негови автори са специалисти от градския регион Хахландер, Холандия, а партньори от българска страна са Басейнова дирекция - Варна и община Бургас.

Проектът ще приключи през месец септември, когато ще се анализират проблемите с водите на Варна и Бургас. Стойността му е 70 хил. евро.

Масовата сеч на горите води впоследствие до проблем с водите и изтичането им. Различните препарати и пестициди, използвани в селското стопанство, също се отразяват неблагоприятно върху почвата, а оттам - и върху водата. От своя страна и индустриалните отпадъци водят до редица екологични промени. Затова политиката и управлението трябва да си сътрудничат, убедени са холандски експерти, които твърдят, че са научили това по трудния начин.

Не е лесно да се определи и какви средства са необходими за укрепване на варненския бряг, предвид нестихващото строителство. Ако предварително се мисли какви щети нанасят строежите край брега и се вземат мерки, разходите по-късно ще са много по-малко, каза днес Бас Веркерк, кмет на Делф, Холандия. “Убедени сме също, че различните инфраструктурни обекти и мрежи, които се изграждат, до голяма степен влияят отрицателно и върху управлението на водите“, добави той.

Необходими са инвестиции, за да се подобри чистотата на водата за къпане и да се почистят деретата в града, съобщи инж. Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция. Прекаленото застрояване на крайбрежието също води до промяна в количеството и качеството на водите в региона, допълниха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още