IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 март

Още тази година е възможно понижение на кредитния рейтинг на България или на неговата перспектива, определени от поне две от трите водещи в света агенции

08:44 | 24.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 март

Данске банк: Кредитните рейтинги в Източна Европа може да бъдат понижени

в. Дневник

Още тази година е възможно понижение на кредитния рейтинг на България или на неговата перспектива, определени от поне две от трите водещи в света агенции. Това се прогнозира в доклад анализаторско звено на датската Данске банк.
В частта за България от анализа "Нова Европа: Внимавайте с рейтингите" се казва, че рейтинговите агенции са били "прекалено щедри" към страната и са изхождали предимно от очаквания ефект от влизането в ЕС. Затова не само не очакваме в обозримо бъдеще позитивна промяна, особено в светлината на големия дефицит по текущата сметка и неуспешното прилагане на свързаните с еврочленството реформи, но и прогнозираме негативна реакция по рейтингите, се казва в доклада.

Руснаци идват на море само с влак

в. Стандарт

Руснаците ще идват на плаж у нас само с влак. Причината е, че българските летища са затворени за Ил-86, с които туроператорите возят групите. Откакто страната ни стана член на Европейския съюз, не може да пуска руските машини. Това припомни руският вестник "Ведомости". От 1 януари летищата ни изпълняват европейските изисквания за безопасност на полетите. Според тях руските илове не отговарят на нормите на ЕС за шум и екологичност на двигателите. Така, за да возят туристите си у нас, руските компании трябва да да инвестират в по-нови западни машини или да ползват други самолети, разрешени от ЕС. Това обаче ще доведе до поскъпване на билетите и туристическите пакети, твърди "Ведомости". 

България и Румъния без намаления на роуминг тарифите?

в. Сега

Мобилните оператори, работещи в България и Румъния, вероятно няма да се наложи да смъкват драстично тарифите за разговори в роуминг, дори ако Европейската комисия приеме това отдавна бистрено поевтиняване. Гръцката евродепутатка Катерина Бацели предложи вчера за двете новоприети членки на Евросъюза да се приеме 2 години гратисен период, докато накарат мобилните си оператори да намалят цените. Основният й мотив е, че мобилният пазар в България и Румъния е неразвит.
Зад предложението на Бацели стоят и депутати от Европейската народна партия и от Партията на европейските социалисти. Предложението им обаче тепърва трябва да мине през две комисии в Европарламента и да бъде гласувано някъде през май-юни в пленарната зала. Първоначалните намерения на ЕК бяха тези мерки да влязат в сила от началото на 2008 г. и да предвидят мобилните оператори да намалят до около 40 евроцента на минута средно цените на обажданията в роуминг.

Либия губи статута си на нация, облагодетелствана в търговията

в. Новинар

Търговската спогодба между България и Либия, влязла в сила от 2003 г., е денонсирана и джамахирията вече не се третира като най-облагодетелствана нация. Това стана ясно от отговор на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на парламентарен контрол дали търговските отношения с Либия са се променили заради процеса с медицинските сестри. Стокообменът между България и Либия за периода 2004-2006 г. е над 43 млн. долара. В момента в Либия работят между 800 и 1000 българи, най-вече в здравеопазването и инженерството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още