IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Велбъжд за миналата година нараства до 1,31 млн. лв.

Нетните приходи от продажби на продукция намаляват с 10,5% на годишна база до 7,58 млн. лв.

12:14 | 23.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Загубата на Велбъжд за миналата година нараства до 1,31 млн. лв.
Загубата на Велбъжд АД за миналата година нараства до 1,31 млн. лв. спрямо 668 хил. лв. за 2005, показват данните от одитирания отчет на дружеството, представен от Българска фондова борса – София. Загубата е малко по-висока от обявената в предварителния неодитиран отчет в размер на 1,25 млн. лв.

Нетните приходи от продажби на продукция намаляват с 10,5% на годишна база до 7,58 млн. лв. В актуализирания регистрационен документ на кюстендилския производител на прежди се посочва, че реализираното количество камгарни, полукамгарни прежди и ленти на вътрешния пазар е намаляло като цяло с 22,5%. Реализираното количество при камгарните прежди за вътрешния пазар общо намалява с 15,45%, при полукамгарните намалението е в размер на 28%, а при лентите - с 46,43%.

За сметка на това продукцията, предназначена за износ, през 2006 година се е увеличила като цяло с 18,3%, като при полукамгарните прежди увеличението е най-значимо в размер на 84,5%.

През 2006 година реализираната продукция, също както и производството, търпят негативните ефекти от пазарната среда, в която оперира дружеството, а именно агресивна кокуренция от вносители на високосубсидирани текстилни стоки от Турция и Азия, дъмпингови цени, неритмични и затруднени доставки на основните суровини. Въпреки това както при производството, така и при реализацията на продукцията негативните процеси на изменение са овладяни и в пренебрежимо ниски стойности, се казва още в проспекта.

В документа се посочва, че към края на миналата година много от турските производители, които са субсидирани от своята държава, са изградили свои предачни цехове в Сливен, Пловдив и други градове на страната. Конкуренцията от тяхна страна е сериозна, тъй като те могат да използват предимствата си от добра организация и ефективност, комбинирани с относително евтината работна ръка в страната и регионите, където оперират, смятат от кюстендилското предприятие.

От Велбъжд считат, че предимството им пред местните конкуренти е наличието на модерен багрилен цех както за влакна, така и за прежда в широка цветова гама, позволяваща бързо реагиране на исканията на клиенти както за големи количества от различни цветове, така и за по–малки поръчки. Създадени са условия до края на годината да се снижат разходите, вкл. и на единица продукция, което да позволи леко снижение на някои цени, стабилизиране на производствената програма и значително подобряване на финансовото състояние, заявяват още от компанията. Според очакванията на дружеството през 2007 година производството и реализацията на продукция могат да отбележат известен ръст.

Предприятието финансира дейността си почти изцяло със собствен капитал. За последните три години дружеството не е ползвало дългосрочни заеми, а краткосрочните му задължения нарастват с 12% през 2006 година до 5,21 млн. лв. От компанията не предвиждат значителни инвестиционни разходи през тази година.

Основният капитал на Велбъжд е 380 хил. лв., а собственият възлиза на 12,21 млн. лв. Мажоритарен собственик с дялово участие от 65,78% е Велбъжд Стил АД.

От началото на днешната търговска сесия до момента по позицията е сключена само една сделка с 90 акции на цена от 2,90 лв. за брой, което представлява повишение от 16 на сто. 

Свързани компании:

Велбъжд АД(VELB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още