IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Митал е превел 15 млн. долара на Кремиковци, както бе обещал

Ал. Томов: На БФБ-София считат Кремиковци за закъсал, а на международните пазари имат доверие към нас

13:19 | 22.03.07 г.
Митал е превел 15 млн. долара на Кремиковци, както бе обещал

Митал е изпълнил ангажимента си и е превел на Кремиковци АД 15-те млн. долара за първото тримесечие на 2007 г., каза на пресконференция днес Александър Томов, председател на Съвета на директорите на дружеството в отговор на въпрос на Investor.bg.

В началото на 2007 г. собственикът на Кремиковци Прамод Митал обеща пред облигационерите на дружеството да инвестира по 15 млн. долара всяко тримесечие в комбината, докато не бъде достигната целта от годишна печалба от 130,5 млн. долара.

На въпрос защо Митал прави пресконференция с облигационерите в Лондон, а към българските акционери се обръща само когато НЕК спре тока, Александър Томов отговори, че облигационерите са хората, които първи са се доверили на Кремиковци и са вложили парите си, докато на БФБ-София се търгуват само 3,6% от капитала на дружеството и в България битува мнението, че Кремиковци е запустял и закъсал, докато в чужбина напротив, имало интерес и доверие към дружеството.

Томов отказа да коментира очакванията си за финансовите резултати на металургичния завод за тази година, но обяви, че „печалбата ще бъде по-голяма от предишната година“.

За 2006 г. Кремиковци реализира загуба на стойност 266,066 млн. лв. при загуба от 201,640 млн. лв. за 2005 г.

Днешната пресконференция беше свикана по повод „Окончателното изплащане на задълженията на Кремиковци към Държавата”, като беше представен документ от Национална агенция за приходите, която удостоверява този факт. Изплатените суми от началото на годината до края на 21 март са близо 77 млн. лв., а общите погасени задължения от 2005 г. насам са за 776 млн. лв.

В същото време Кремиковци все още дължи 124 млн. лв. на доставчици, 24 млн. лв. на Булгаргаз (разсрочени до декември 2013 г.), 86 млн. лв. на НЕК (разсрочени до декември 2013 г.) и 70 млн. лв. на Държавен фонд за реконструкция и развитие (разсрочени до юни 2014 г.).

От дружеството представиха и данни за средната брутна работна заплата в Кремиковци, която се увеличава от 405 лв. на месец през 2000 г., до 786 лв. на месец през 2006 г., а планът за 2007 г. е да достигне 903 лв. месечно. От ръководството на комбината допълниха, че желанието им е средното заплащане да надмине 1000 лв.  

Акциите на Кремиковци отбелязаха повишение от 0,72% днес на БФБ-София до ниво от 14 лв. при изтъргувани 499 лота.

Междувременно от информация, публикувана в сръбските медии, става ясно, че Arecelor Mittal, контролирана от брата на Прамод Митал – Лакшми Митал, проявява интерес към закупуването на осем сръбски въгледобивни мини, влизащи в състава на държавната компания ПЕУ.

„Преструктурирането на ПЕУ е към края си и се очаква търгът за продажбата на осемте сръбски въгледобивни мини, в които работят над 4 200 души, да бъде обявен най-късно в началото на май. Новият собственик ще поеме задължението да инвестира значителни средства в модернизацията на производството и повишаването на продуктивността”, коментира Деян Райкович, заместник-министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, цитиран от в. Вечерне новости.

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още