IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративна търговска банка предлага 17% от капитала си през май

Публичното предлагане ще се осъществи чрез търг, организиран при водещия мениджър по емисията Обединена българска банка

13:02 | 21.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Корпоративна търговска банка предлага 17% от капитала си през май
Акционерите на Корпоративна търговска банка гласуваха за увеличение на капитала от 50 млн. лв. на 60 млн. лв. чрез първично публично предлагане на акции (IPO) и придобиване на статут на публично дружество, съобщиха от банката. Решението е взето на Общо събрание на акционерите, проведено на 12 март тази година.

Фрии-флоат-а след увеличението на капитала ще бъде 16.67% или 10 млн. акции.

За водещ мениджър на емисията е избрана Обединена българска банка. На заседание на Управителният съвет на Корпоративна търговска банка от 20 март е взето решение първичното публично предлагане да се осъществи чрез търг, организиран при водещия мениджър по емисията.

От компанията заявяват, че реалистичният срок за провеждане на публичното предлагане е средата на месец май. Повече подробности относно емисионната стойност, минималната и максималната цена на предложените акции от увелиечнието ще бъдат оповестени след одобрение на проспекта на дружеството от Комисията за финансов надзор.

Според Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, увеличението на капитала и публичността на финансовата институция ще повишат нейната конкурентоспособност и престиж. По всяка вероятност ще бъде организирана и презентация (т. нар. road-show) за инвеститорите, в това число и за чуждестранни фондове, съобщиха за Investor.bg от водещия мениджър Обединена българска банка.

На Общото събрание на акционерите на Корпоративна търговска банка е взето и решение цялата печалба след данъчно облагане за миналата година, която е в размер на 6,54 млн. лв., да бъде разпределена в резервния фонд на компанията.

Активите на банката нараснаха с 92% за миналата година до малко над 1 млрд. лв. Привлечените средства от фирми и граждани също отчитат близо двукратен ръст до 884 млн. лв.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още