IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ стартира инвестиционна програма за 100 млн. лв.

От компанията прогнозират приходи от над 53 млн. лв. през 2007 година

17:02 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ стартира инвестиционна програма за 100 млн. лв.

До края на месец април тази година трябва да стартира изграждането на третия етап от вилното селище Санта Марина край Созопол. Освен това ФеърПлей Пропъртис има проект за строеж на нов апартаментен комплекс в района на Созопол, както и за изграждане на комплекс от търговски обекти на входа на град Сандански. Общият обем на инвестициите, които ФеърПлей ще извърши през следващите две години ще достигне 100 млн. лв.“, заяви на пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.

На мероприятието бяха представени още окончателните резултати на дружеството за миналата година, решенията на днешното Общо събрание на акционерите, основните проекти на компанията към момента, както и прогнозите за развитието през следващите две години.

За последната година компанията е инвестирала около 63 млн. лв. По данни на Комисията за финансов надзор ФеърПлей Пропъртис притежава пазарен дял от 25,5% от общите активи на инвестиращите в недвижими имоти дружества със специална цел в България, без тези за земеделска земя“, каза още Моравенов.

Постъпленията от продажби достигат 7,7 млн. лв. без ДДС към края на 2006 година, а проектът „Санта Марина” спечели наградата „Сграда на годината 2006” в категорията „Ваканционни комплекси”. Финансовият резултат за миналата година е положителен в размер на 841 хил. лв.

Приходи от продажби и наеми в размер на 53,2 млн. лв. за 2007 и 60,6 млн. лв. за 2008 година прогнозират от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ. Очаква се те да генерират 11,8 млн. лв. печалба през 2007 и 16,5 млн. лв. през следващата година. Дружеството възнамерява да разпредели по 0,21 лв. дивидент на акция за 2007 година и 0,30 лв. през 2008.

Проектът за изграждането на новия апартаментен комплекс край Созопол ще бъде на обща стойност 11,7 млн. лв. Общата разгъната застроена площ се очаква да бъде 8 700 кв. м., а средната доходност при продажбата на апартаментите ще достигне 55%. Придобитият парцел в Сандански е с площ от 37 300 кв. м, а предвидената разгъната застроена площ на обектите е 26 400 кв. м. Планираните инвестиции в проекта са на обща стойност 25,8 млн. лв., а средната годишна доходност от наеми при 95% заетост и наем 8 евро на кв. м се очаква да бъде 21%.

В третия етап на „Санта Марина“ се очаква да бъдат инвестирани общо 46,6 млн. лв., а общата разгъната застроена площ да бъде 38 хил. кв. м. Очакваната доходност е 67%.

Общо 72% от апартаментите в първия етап на „Санта Марина“ са вече продадени, а постигнатата доходност е 42%, съобщиха още от ФеърПлей Пропъртис. От апартаментите в строящия се в момента втори етап на вилното селище са продадени 17%, като доходността от продажбите се очаква да достигне 66 на сто.

Средната продажна цена на апартаментите в първия и втория етап на вилното селище бе съответно 1 100 и 1 300 евро на кв. м. Третият етап ще бъде с изглед към яхтеното пристанище и към двата острова и ще бъде още по-атрактивен, което вероятно ще доведе и до по-високи продажни цени“, каза председателят на Съвета на директорите на ФеърПлей Интернешънъл, основен акционер във ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ.

В комплекса „Иван Рилски“ в Банско, който също влиза в портфейла на ФеърПлей Пропъртис, са продадени 23% от апартаментите, като постигнатата доходност е 40%. Хотелът „Иван Рилски“, който е част от комплекса, е с разгъната застроена площ от 13 200 кв. м, като очакваната доходност от наеми там е 12,2% годишно.

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ има и сравнително малък проект за изграждане на хотел в Черноморец от по-ниска категория. Хотелът е закупен и е в процес на ремонт, като очакваната инвестиция е общо около 2 млн. лв.

На проведеното днес Общо събрание на ФеърПлей Пропъртис е взето решение за намаляване на тавана на разходите до 6,5% от активите на дружеството за съответната година. Досега таванът бе в размер на 15% от активите.

На събранието бяха гласувани и промени в Съвета на директорите на дружеството – двамата нови членове са Здравко Иванов и Ивайло Панов, които идват на местата на Анна Захариева и Дора Цолова. Промяната е наложена с цел избягване на конфликт на интереси, поради смяната на обслужващото дружество – от сега нататък тази роля ще изпълнява ФеърПлей Интернешънъл, като досега тя бе изпълнявана от ФеърПлей Пропъртис Мениджмънт ЕООД.

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е листвано на БФБ - София на 17 февруари 2006 година. Основен акционер в дружеството е ФеърПлей Интернешънъл АД със 74% дял в капитала, а останалите акционери са институционални инвеститори (6 пенсионни, 8 договорни фонда и инвестиционни дружества), както и над 100 физически лица и юридически лица.

Днес по позицията бе сключена само една сделка с 5 акции на ниво от 1,16 лв., което представлява лек спад от 0,85%.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още