IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол потвърди за запор над свои обекти, ще обжалва

Дружеството съобщи, че възнамерява "непреклонно да се защитава от исковете"

16:52 | 20.03.07 г.
Петрол потвърди за запор над свои обекти, ще обжалва

Петрол АД потвърди информацията за наложена забрана върху 99 бензиностанции, собственост на дружеството, става ясно от съобщение на БФБ-София.

В края на миналата седмица от компанията увериха, че обектите й работят нормално и че първото заседание по делото, заведено от Лукойл, ще се гледа на 11 май тази година. Самото дело е по иск на стойност 89,5 млн. лв. във връзка с договор от 2001 г., като в същото време от Петрол твърдят, че Лукойл им дължи 84 млн. лв.

Споровете са свързани с уредените в договора условия за продажба на горива на Лукойл България чрез достъп до мрежата на Петрол за продажба на дребно. Претенциите на Лукойл са по-конкретно за 70,9 млн. лв. неотчетени продажби и 18,6 млн. лв. неустойка за забава. За момента не е ясно на какво основание са исканията на Петрол за 84-те млн. лв.

Запорът върху бензиностанциите на Петрол е наложен още на 12 март, като се ограничава разпореждането, промените и разрушаването на бензиностанциите. Всички бензиностанции, обект на възбраната, вече са ипотекирани в полза на Лукойл България според договор за заем между Лукойл България и Петрол Холдинг.

От Петрол уточняват, че „възбраната не засяга нормалната дейност на бензиностанциите на Петрол и дружеството не очаква тя да има някакъв ефект към неговите бизнес операции или приходи“.

Петрол е предприел действия за обжалване на възбраната и възнамерява непреклонно да се защитава от исковете“, подчертават от компанията.

Днес акциите на Петрол поскъпнаха с 1,63% до средна цена от 5 лв. при изтъргуван обем от 62 214 лота. Търсене има при цена 4,91 лв., а предлагане – при цена 4,95 лв.

Свързани компании:

Петрол АД - облигации(4PGA)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още