IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от доходите на моряците ще се приспадат като законосъобразен разход

Не могат да се създават привилегировани гилдии, които да стават повод за претенции от други, коментира Петър Димитров – шеф на бюджетната комисия към парламента

08:47 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Част от доходите на моряците ще се приспадат като законосъобразен разход

Да се приспада сума от облагаемия доход като законосъобразен разход е най-вероятното решение на проблема с моряшките данъци. Намаляване на ставките за моряци едва ли ще има. Това стана ясно на проведената кръглата маса с участие на представители на Министерство на транспорта и моряшките синдикати в понеделник във Варна.

Вероятността облагането на моряците да става по схема 2-4% е малка, защото такива големи данъчни облекчения биха поставили в неравноправна позиция останалите рискови професии.

Не могат да се създават привилегировани гилдии, които да стават повод за претенции от други, коментира Петър Димитров – шеф на бюджетната комисия към парламента. „Най-вероятно е да се приспада някаква сума от облагаемия доход, така че тя да се смята като признат законосъобразен разход и да се намалява облагането. Иначе въвеждането на намалени ставки води до въпроса защо други професии нямат такива намалени ставки”, добави още той.

От друга страна, трудово-правните отношения на българските моряци, пътуващи под чужд флаг, не са подопечни на българското трудово законодателство. От тази гледна точка и доходите им, придобити под чужд флаг, които не са задължителни за деклариране, не са и задължителни за облагане.

Ако трудовото правоотношение не е възникнало по смисъла на българския закон, не може Кодексът на труда да бъде прилаган нито в защита, нито за облагане на доходите с данъци, каза Иван Ангелов от “Морски алианс”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още