IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работещите в столичния градски транспорт искат 50% ръст в заплатите

В определен момент може да се стигне и до протестни действия

13:04 | 19.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Работещите в столичния градски транспорт искат 50% ръст в заплатите

Синдикалисти от КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха на среща с кмета на София Бойко Борисов искането на работещите в столичния градски транспорт за увеличение на заплатите им с около 50%.

В момента за отговорността на водачите заплатите са ниски - около 400 лева, искаме да ги повишим с около 250 лева минимум, каза кметът Борисов след срещата, цитиран от БТА. Той поясни, че се работи по големи инфраструктурни проекти и новите концесионери дават много високи заплати на професионалните шофьори.

В определен момент може да се стигне и до протестни действия, тъй като засега не виждаме как ще се оправят нещата, каза Павел Христов от Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Кметът акцентира върху необходимостта държавата да връща на общината 50 процента от постъпилите суми по данък общ доход, като в момента този процент е 23. Трябва да ни върнат минимум 10 млн. лева, за да се увеличат заплатите, поясни Борисов. Настояваме да се отмени наредбата на правителството, която не дава възможност да се повишават заплатите и да се следи инфлацията в страната, посочи той.

Според Бойко Борисов трябва да се търси среща с премиера и да се организира форум с участието на институциите, и ако може да се мине без протестни действия, „това би било прекрасно за града“. Подготвено е писмо, с което премиерът ще бъде информиран за днешната среща и ще се очаква разговор с него, добавиха участвалите в срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още