IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 март

07:15 | 19.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 март
Антимафиоти срещу торенти - войната продължава
в. Дневник
 
Три дни след арестуването на собственика на arenabg.com Елиан Гешев в петък и последвалата полицейска заповед към доставчиците на интернет да ограничат достъпа към сайта Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" сама се отказа от крайната мярка, призна, че е загубила битката, и заяви, че ще продължи войната. Заповедта на ГДБОП за филтрация на достъпа до изнесения в САЩ сайт за обмен на файлове беше разпространена в петък около обед и веднага предизвика бурната реакция на българската интернет общност. Нейни представители определиха мярката като цензура, опит за затваряне на световната мрежа и сравниха поведението на ГДБОП с това на властите в Китай и Иран.
 
След заповедта трафикът към сайта е спаднал, а Елиан Гешев обещал да спре торент тракера, отчитат от ГДБОП. "Ще оттеглим филтрацията, тя беше наистина крайна мярка и имаше за цел да защити потребителите", каза за "Дневник" вчера ръководителят на отдела за компютърни престъпления в дирекцията Явор Колев. По информация на бранша заповедта още не е отменена, като вероятно това ще стане днес. Ако обаче до обед това не се случи, ние ще обжалваме нареждането, заяви Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации.

Пламен Орешарски: До края на годината борсата може да бъде приватизирана
в. Дневник
 
Стратегията за приватизация на Българската фондова борса ще бъде изготвена в средата на април и представена за одобрение от правителството, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски пред парламента в петък. Правителството се надява да продаде държавния дял в борсата или да привлече стратегически партньор, каза Орешарски. Привличането му трябва да осигури интеграцията на борсата ни в европейските капиталови пазари. Надявам се до края на годината да приключим с тези процеси, е добавил финансовият министър.
 
Тегленето от банкомат засега няма да поскъпва
в. Сега
 
Тегленето на пари от банкомат засега няма да поскъпне, обещават повечето банки. Има обаче натиск от страна на по-големите трезори за качване на междубанковите такси за транзакциите, научи "Сега". Ако това се случи, някои банки могат да решат да вдигнат и таксите за клиентите си.
В момента цените са оптимални и заради конкуренцията не е лесно да се вземе решение да се вдигнат, коментираха банкери.
 
За земите край нефтопровода ще се плаща "такса преминаване"
в. Сега
 
Собствениците на земи по трасето на нефтопровода Бургас-Александруполис на наша територия ще бъдат обезщетявани не с класическото отчуждаване, а с такса "преминаване", съобщиха източници от българската делегация, парафирала тристранното споразумение в Атина миналата седмица.
Очаква се таксата да бъде по-ниска от цените, които се дават за отчуждаване на земите. Причината е, че няма да се купува самата земя. На наша територия трасето обхваща около 155 км.
 
Дойде краят на брака ни с МВФ
в. Стандарт
 
Бракът ни с Международния валутен фонд стигна до своя естествен край. Късно в петък бордът на МВФ успешно приключи прегледа на споразумението с българското правителство от 6 август 2004 г. Ново няма да има. МВФ само ще продължи да прави годишни прегледи на икономиката ни, както и на всички европейски страни. В последните си препоръки към страната МВФ обръща внимание на разрастващия се дефицит във външната търговия. Фондът препоръчва разходите в бюджета да се прогнозират по-точно. Освен това от МВФ искат в бюджета да се записва точният размер на бюджетния излишък, а не той да зависи от дефицита във външната търговия.
 
"Лукойл" ще тегли 600 млн. долара за рафинерията в Бургас
в. Дневник
 
Руският петролен гигант "Лукойл", собственик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", планира да привлече синдикиран заем в размер на 600 млн. долара за срок от пет до седем години, съобщи руската агенция "Росбизнесконсултинг". Средствата от кредита са предназначени за увеличаване мощностите в бургаската рафинерия.
 
Гонят дребните риби от хазарта
в. Стандарт
 
Само едрите акули да останат в бизнеса със залагания. Това е логиката на новия проектозакон, подготвен от Държавната комисия по хазарт. Той вдига летвата за фирмите така, че практически ще могат да я прескочат само големите собственици на казина.
 
Поне 50 да бъдат автоматите в игралните зали в туристическите комплекси и селищата с над 40 000 жители, а в по-малките населени места да са поне 30. Площта на салоните пък да е съответно поне 150 и 90 кв. м. Сега в големите селища игрални зали се отварят и с 20 автомата върху 40 кв. м, а изискванията към по-малките градчета и туристическите комплекти има дори залички с 10 автомата. Едва ли всички сегашни играчи на пазара ще могат да се справят с новите изисквания. А големите веднага ще вземат нишата на изхвърлените от пазара.
 
София ще получи само 1 млн. лв. дивидент от Общинска банка
в. Дневник
 
Столичната община ще получи дивидент от Общинска банка за тази година малко над 1 млн. лв. Печалбата на финансовата институция за 2006 г. е 3.7 млн. лв., но 2 млн. лв. ще бъдат заделени в резерва и ще отидат за увеличаване на капитала, предложиха от ръководството на банката на общинската бюджетна комисия. Останалите 1.65 млн. лв. ще бъдат разпределени като дивидент между акционерите пропорционално на собствеността им. Общината има дял от 67%. 
 
По-скъпи колбаси, ако не се намалят ветеринарните такси
в. Новинар
  
Колбасите и хранителните продукти от животински произход ще поскъпнат, ако Министерството на земеделието и горите (МЗГ) не намали таксите за ветеринарен контрол, предупредиха от Асоциацията на месо- и млекопреработвателите. Фирмите задържат нивото на цените на млечните и месните продукти, въпреки че таксите са двойни след влизането на България в ЕС, коментира пред "Новинар" Светла Чамова, изпълнителен директор на асоциацията. Според сдружението налозите за ветеринарния контрол са завишени, без да има причина за това. В ЕС таксите се определят така, че да покрият разходите на съответните власти за ветеринарния контрол. След влизането на България в еврозоната от 34 гранични ветеринарни пункта останаха само 8, което по-скоро е причина за намаляване на разходите, твърди Чамова. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още